Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztet, hogy megháromszorozódhatnak a szervezethez érkező kérelmek Latin-Amerikából ebben az évben. A Morgan Stanley elemzése alapján 4 százalékos gazdasági csökkenés várható a kontinensen 2009-ben.
Vágólapra másolva!

Minden jel arra mutat, hogy Latin-Amerika a nyolcvanas évekhez hasonló periódusnak néz elébe. Ennek hatására, ahogy csökken a régióba áramló hitel és tőke, a kereskedelemmel és a turizmussal, valamint a hazautalásokkal együtt, egyre többen követelnek külföldi segítséget.

Nicolas Eyzaguirre, az IMF egyik igazgatója szerint "ez lehet a régiót érő eddigi legnagyobb krízis." Azt viszont bizakodással tölti el, hogy az országok most sokkal felkészültebbek, és megfelelő döntések mellett jövőre tovább folytatódhat a térség gazdaságának növekedése. - írta meg a Bloomberg.

Az év eleje óta három közép-amerikai ország kért segítséget az IMF-től: Costa Rica, Guatemala és El Salvador. Eyzaguirre úgy kommentálta a helyzetet, hogy nem lenne meglepve, ha az év végére akár háromszor ennyi kérelem futna be a szervezethez.

Eyzaguirre elképzelhetőnek tartja, hogy a térségbe érkező tőke mennyisége megfeleződik majd az év végére. Szerinte a piacok indokolatlanul büntetik Latin-Amerikát és ezért is nyújt majd az IMF több támogatást a térségnek kevesebb feltétellel.