Vágólapra másolva!
A cseh állam növelni akarja a kötvénykibocsátást a lakosság számára, közölte Eduard Janota pénzügyminiszter-helyettes csütörtökön Prágában. A cseh állami értékpapírok nagyjából egy százaléka van jelenleg a cseh állampolgárok tulajdonában. A pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy ezt az arányt mintegy 10 százalékra emelné, megfelelően a nyugat-európai átlagnak.
Vágólapra másolva!

Az államkötvények kiadásával a költségvetés újabb bevételi forrásokhoz jutna, amire a jelenlegi pénzügyi-gazdasági válság idején égetően szüksége van, indokolta a tervet a miniszterhelyettes.

A legutóbbi becslések szerint a cseh közkiadások hiánya az idén a korábbi helyzethez viszonyítva megháromszorozódik, és eléri a hazai össztermék (GDP) 4 százalékát, meghaladva a 3 százalékos EU-beli előírást.

A hiányt tovább fogják növelni a válságkezelő intézkedések, ezek a kormányfő szerint mintegy 73 milliárd koronába fognak kerülni. A kormány azt állítja, hogy az intézkedések mintegy 180 milliárd koronás ösztönzést adnak majd a cseh gazdaságnak.

Az államkötvények lakossági eladása ezt a helyzetet kedvezően módosíthatja - mutatott rá Janota. Közlése szerint a cseh pénzügyminisztérium az államkötvények kiadását két-három hónapon belül kívánja elkészíteni.