Vágólapra másolva!
Kína kész nagyobb hozzájárulás befizetésére az IMF-nek, de cserébe a nemzetközi pénzügyi szervezet irányítási struktúrájában várna módosításokat - írta a brit The Times című lap Wang kínai miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az IMF készül megkétszerezni - 500 milliárd dollárra - a tagországai támogatására szánt pénzügyi forrásait, és a jövő héten Londonban tanácskozó húsz vezető ország (G20) vezetője a hírek szerint erről konkrétabban megállapodna. Korábban csak abban jutottak egyetértésre, hogy a nevezett források "jelentős" növelésére van szükség.

Az IMF tetszőleges önkéntes hozzájárulásokból tudná forrásait növelni, vagy az új hozzájárulásokat az adott ország IMF-kvótája(azaz eddigi százalékos hozzájárulása) függvényében határoznák meg, de ha ez nem menne, akkor az IMF akár saját kötvényeket is kibocsáthatna - közölte a kínai kormánytag, aki szerint Kína ezek vásárlójaként jelenhet meg. Wang szerint azonban ettől függetlenül Kínának nagyobb beleszólást kéne kapnia az IMF és a Világbank döntéseiben.

Gordon Brown brit kormányfő szerint Kínának az IMF pénzügyi mentőakcióinak finanszírozásához irdatlan nagy, 2000 milliárd dolláros valutatartalékából kellene áldoznia. Kínának viszont az a véleménye, hogy az egyes országoknak nem valutatartalékaik alapján kell az IMF tőkéjéhez hozzájárulni, hanem az egy főre eső GDP alapján. Jelenleg az Egyesült Államok és az EU rendelkezik a legnagyobb szavazati súllyal a két nemzetközi pénzügyi szervezetben.