Vágólapra másolva!
Kína, gazdasága teljesítményére és tartalékaira építve, egyre határozottabban képviseli érdekeit, a nyugati hatalmakkal szemben. Jelenleg a gazdasági válság kapcsán népszerűsítené saját megoldásait.
Vágólapra másolva!

Kína 585 milliárd dolláros élénkítő csomagjának sikere felbátorította a pekingi vezetést, hogy a felfedjék a pénzügyi rendszer reformjáról szóló saját elképzeléseiket. A legmeglepőbb javaslat szerint, amit a központi bank vezetője tett, az amerikai dollár mellett létre kellene hozni egy másik nemzetközi tartalék valutát.

Ennek a lépésnek kicsi a valószínűsége, de figyelemre méltó, hogy a kínaiak olyan kijelentéseket tesznek mostanában, ami gyengíti a dollárt, tehát veszélyezteti saját, éppen dollárban őrzött, megtakarításaikat.

Nem csak a dollár miatt figyelnek mostanság Kínára, hanem az egyre közelebbi G-20 találkozó miatt is. ,,Kína most föl tud állni és mondhatja fennhangon: a mi politikánk működött, mi stabilizáltuk először a gazdaságunkat." Nyilatkozta Glenn Maguire a Societe Generale ázsiai közgazdásza. ,,Kína arra készül, hogy sokkal jelentősebb szerepet játsszon ezen a csúcson, mint bármelyik korábbin."

A G-20 találkozó előtt különös jelentősége van annak, hogy Kínában az első két hónapban 26,5 százalékkal nőttek a befektetések a városokban, februárban megnégyszereződött az új banki hitelezés és 25 százalékkal nőttek az autóeladások. A sanghaji tőzsde összesítő indexe pedig 30 százalékkal emelkedett ebben az évben. - írta meg a Bloomberg.

Új szerepvállalás

Elemzők szerint a kínaiak jól átgondolták a helyzetüket, mielőtt elhatározták, hogy bekapcsolódnak a pénzügyi rendszer szabályainak formálásba, amit eddig ráhagytak az Egyesült Államokra és az európaiakra.

Kína egyik fő kritikája, hogy eddig nem volt elég egységes a válság elleni fellépés. Mark Williams londoni elemző szerint egy aktívabb és vezető szerepben levő Kína mindenkinek csak jót tenne.

Legújabb szerepköréhez méltóan Kína nagyobb beleszólást követel a Nemzetközi Valutaalap működésébe is, amit valószínűleg meg is fog kapni. Cserébe Peking ígéretet tett, hogy bármilyen az IMF által kibocsátott kötvényt hajlandó lest felvásárolni, hogy így jutassa pénzhez a szervezetet