Vágólapra másolva!
Németország háború utáni történetében először ismét lehetővé válik egy bank államosítása a Bundestag által pénteken nagy többséggel elfogadott törvénytervezet szerint. A hivatalosan a pénzpiac stabilizálását célzó törvény most jóváhagyott tervezete szerint ugyanakkor a súlyos pénzügyi helyzetbe került pénzintézetek államosítása, illetve a részvények kisajátítása csakis a válság elhárítását célzó legutolsó eszközként jöhet szóba.
Vágólapra másolva!

A tervezet még a Bundesrat április elejei szavazására vár, s jóváhagyás esetén azonnal életbe lép. Ugyanakkor az előirányzat szerint csak június végéig lesz érvényben, mintegy jelezve: az intézkedés mindenekelőtt a pénzügyileg megrendült Hypo Real Estate (HRE) bank összeomlásának megakadályozását célozza.

A HRE eddig 102 milliárd euró állami garanciát kapott, de pénzügyi helyzete változatlanul ingatag, s talpon maradását csakis az adófizetők pénzéből nyújtott támogatásnak köszönheti. A német kormány ugyanakkor attól tart, hogy a müncheni ingatlanfinanszírozó intézet csődje feltartóztathatatlan lavinát indíthatna el, s az egész bankrendszer összeomlásához vezethetne.

A tervezet elfogadását a kormánykoalíciós pártok között heves vita előzte meg. Angela Merkel konzervatív kancellár az abban foglaltak egyik fő támogatója volt, ugyanakkor saját pártjában is erősen ellenezték az államosítás lehetőségét. A koalíciós partner szociáldemokraták támogatták azt.

A kormány szándéka szerint az érintett bankokat, illetve pénzintézeteket ismét magánkézbe kell visszaadni, ahogy helyzetüket tartósan sikerül stabilizálni. A részvénytulajdonosokat az esetleges államosítás során kártalanítják, s ezen túlmenően biztosítják számukra azt a jogot, hogy a szanálás után a részvényeket visszavásárolhatják.

Steinbrück szociáldemokrata pénzügyminiszter több nyilatkozatban is nyomatékosan hangsúlyozta, hogy csak átmeneti intézkedésről van szó. Az esetleges államosítás szavai szerint az "utolsó opció", s csakis a pénzügyi válság leküzdését, a pénzpiac stabilizálását szolgálja. Ezt támasztja alá, hogy a törvény - a teljes körű parlamenti jóváhagyás után - csak június 30-ig lesz érvényben.

A miniszter utalt arra, hogy az államosítási eljárás lehetősége - egyelőre legalábbis - csak a HRE esetében jöhet szóba. Azt állította, hogy más bankok esetleges államosítása nincs napirenden.

Steinbrück védelmébe vette az intézkedést, s egyben bírálta az azzal kapcsolatban kibontakozott vitát. A miniszter arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Írországban bankok jóformán minden tiltakozás nélkül állami kézbe kerülhetnek a pénzpiacok stabilizálása céljából. A német kormányban, illetve a koalícióban senki nem kérdőjelezi meg a szociális piacgazdaság alapelveit - állította a pénzügyminiszter.