Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió kölcsönéért folytatott tárgyalások szempontjából igen jól alakult Románia folyómérlege az év elején, a folyamatok mindazonáltal nagyrészt a válság hatását jelzik.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Románia folyómérleghiánya januárban 525 millió euró volt, 54,6 százalékkal kevesebb a tavaly januári 1,157 milliárdnál, jelentette a Román Nemzeti Bank.

A nagy csökkenést a legnagyobb tétel, a külkereskedelem okozta. Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmének hiánya negyedére fogyott, 267 millió euróra a tavaly januári, 1,057 milliárdhoz képest. Azonban e mögött az export 21,3 százalékkal 2,49 milliárd euróra, a behozatal 34,7 százalékkal 2,757 milliárd euróra apadt.

A januári hiányt bőven fedezte a működőtőke-beáramlás, ez 912 millió euró volt a tavaly januári 603 millió euró helyett. A januári tőkeimportban a legnagyobb szerep az amerikai Ford autógyáré volt, 208 millió euróval. Ezzel a tőkeemeléssel a Ford a craiovai autógyárát támogatta, amelyet 2007-ben vett meg a dél-koreai Daewoo-tól. A német Schaeffler autóalkatrész-gyártó 50 millió eurót, a svájci Roche gyógyszergyár 37,7 millió eurót vitt Romániába januárban.

A román országos cégbejegyzési hivatal statisztikája szerint viszont januárban összesen 417 millió euró tőkeberuházást hajtottak végre a Romániában működő külföldi cégek. Ennek az összegnek majdnem a felét a Ford tőkeemelése tette ki. Eszerint a tavalyi évhez képest 25 százalékos visszaesés volt a külföldi tőkeberuházásokban, hiszen tavaly januárban 560 millió eurót fektettek be Romániában a külföldi beruházók.

A két statisztika között az eltérést az okozza, hogy a Román Nemzeti Bank a külföldi cégek romániai leányvállalatainak nyújtott tulajdonosi kölcsönöket és az újra befektetett profitot is számon tartja, a céghivatal pedig csak a beruházott új tőkét összesíti.

Románia a múlt héten elküldte az Európai Bizottságnak azt a levelet, amelyben az uniós pénzügyi segítségről szóló hivatalos tárgyalások elkezdését kéri. A hitel mértékét a brüsszeli bizottság és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel folytatandó tanácskozások során állapítják meg.