Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb bankja, a HSBC nyeresége a múlt év utolsó negyedében jelentősen visszaesett. A cég egyúttal közölte, hogy a válság hatására visszafogja pénzügyi tevékenységét az Egyesült Államokban, és a tőkehelyzet javítása érdekében egy 12,5 milliárd fontos, 18 milliárd dolláros részvénykibocsátást hajt végre.
Vágólapra másolva!

A bank még 2003-ban, 14 milliárd fontos vásárlással, létesített leányvállalatot Amerikában HSBC Finance Corporation néven. A hitelkártyákkal és jelzáloghitelekkel foglalkozó kirendeltség egyre nagyobb veszteségeket halmozott fel 2006 óta.

Most már az HSBC is látja, hogy nem volt jó ötlet beszállni a jelzálogpiacba - vallotta meg a bank illetékese a Financial Times-nak. A hitelkártyák kibocsátását folytatja majd a bank, de a jelzáloghitelezési tevékenységgel ideiglenesen felhagy. Ugyanígy leállította az autóvásárláshoz nyújtott hitelezést is.

Üzletei számának visszafogása mellett egy hatalmas értékű, 18 milliárd dolláros (12,5 milliárd font) részvénykibocsátás keretében emeli tőkéjét a HSBC, ezzel javítandó a cég helyzetét. (Ez minden idők legjelentősebb tőkeemelése lenne a brit piacon.) A pénznek van helye: 2008-ban jelentősen, bő 60 százalékkal csökkent a HSBC nyeresége. A rossz eredmény miatt a bank arra kényszerült, hogy 29 százalékkal 64 centre mérsékelje a részvényenkénti osztalékot. A bank vezetősége a részvénykibocsátás nyomán befolyó tőkét új szerzemények megszerzésére kívánja fordítani. Egyes hírek szerint a HSBC lehet a Royal Bank of Scotland ázsiai kirendeltségeinek potenciális vásárlója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről