Hétezer pont alá zuhant a Dow

Vágólapra másolva!
A hétfői nyitás után a New York-i tőzsde vezető indexe, a Dow Jones Ipari Átlag először zuhant 7000 pont alá 1997 óta. Az index 6932 pontig esett a MarketWatch szerint.
Vágólapra másolva!

Mindez azért is meglepő, mert a legfrissebb hétfői hír szerint az USA lakossági fogyasztása reálértéken 0,4 százalékkal bővült, ennek tehát elvileg pozitívan kellett volna hatnia a tőkepiacra is.

A hangulatot rontotta azonban a Bloomberg hírügynökség szerint a dollártízmilliárdokat felemésztő AIG biztosítóról szóló információ. Az sem segített, hogy a világ leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek a cége a legrosszabb könyv szerinti értékváltozásról számolt be a hét végén.

Buffett 1965-ben vette át a Berkshire Hathaway nevű társaságot, onnan fejlesztette fel hatalmas holdingvállalattá. A milliárdos általában nemcsak a nyereségre és a hozamra alapozza cégének vezetését, hanem a könyv szerinti érték növekedésére is. Buffették azonban hatalmas részesedésekkel rendelkeznek a pénzügyi szektorban, márpedig a bankpapírok lassan két éve veszítenek értékükből.

A Berkshire tehát nem feltétlenül realizált veszteséget, hiszen nem biztos, hogy eladta részvényeit, de könyv szerinti értéken mindenképpen csökkent ennek a társaságnak is az értéke.