Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc egyik forrásként a McKinsey and Company tanulmányát használta a 180 milliárd eurós közép-kelet-európai stabilizációs program elkészítésekor, de a javaslat végleges formája a Miniszterelnöki Hivatalban állt össze - közölte a kormányszóvivő az Index hétfői cikkére reagálva, amiben az áll, hogy a régiós mentőakció ötletét nem is a kormányzati apparátus készítette, hanem egy külső tanácsadó cég dolgozta ki.
Vágólapra másolva!

A portál információi szerint a kormányfő kikerülve a közigazgatást, megbízta a világ egyik legnagyobb, Magyarországon is működő tanácsadó cégét, a McKinsey and Company-t, hogy készítsen el egy anyagot arról, mennyi pénz is kellene a régió megtámasztására. Ez a tanulmány lett lényegében a 180 milliárd eurós mentőcsomag-tervezet - olvasható a cikkben.

Daróczi Dávid megerősítette, hogy valóban a tanulmány volt az egyik forrás, de - mint mondta - a miniszterelnök több másikat is felhasznált a nem hivatalos EP-csúcsra készült magyar javaslatcsomag kidolgozásához, amelynek végleges változata a Miniszterelnök Hivatalban készült el. Hozzátette: a világszerte ismert tanácsadócég elemzése egy belső anyag, ami nem a magyar kormány megrendelésére készült, így azért nem is fizettek egy fillért sem.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a március 1-i informális uniós csúcson köröztetett nem hivatalos magyar javaslat fő irányait támogatta többek közt Franciaország, támogató cikket közölt róla a Financial Times és a New York Times. Megemlítette azt is, hogy Paul Krugman, a közgazdasági Nobel díj nyertese is támogatta a javaslatot, ahogyan Thomas Mirow, az EBRD elnöke is, aki az ERM 2-ben kötelezően eltöltendő idő lerövidítése mellett érvelt éppen hétfőn egy lapinterjúban.