Gyógyszerekbe fektet a Bankár Holding

Vágólapra másolva!
A Bankár Holding Zrt. ötmillió dollárért, mintegy 12 százalékos tulajdont szerzett az N-Gene Research Laboratories Inc. cégben, amely a cukorbetegség bizonyos típusánál használható gyógyszer fejlesztésén dolgozik - közölte a Bankár Holding Zrt.
Vágólapra másolva!

A magyar magánszemélyek által alapított New York-i székhelyű táraság főleg kockázati tőkéből finanszírozza a magyarországi leányvállalat, az N-Gene Kft. originális kutatását. Az N-Gene Research Laboratories Inc. fő részvényese Soros György, de a magyar állam is tulajdonos a Corvinus Kockázati Tőkealapon keresztül.

A fejlesztés alatt lévő szer azokon a 2-es típusú cukorbetegeken segíthet, akiknek a szervezetében elegendő inzulin termelődik ugyan, ám ez mégsem szabályozza megfelelően a vércukorszintet. A kutatásra eddig 25 millió dollárt költöttek, és jelenleg a néhány száz betegen történő humán 2-es klinikai fázis befejező szakaszánál tartanak - válaszolta Kálmán Gábor, az N-Gene vezérigazgatója.

Ennek a kutatási fázisnak a finanszírozásához járul hozzá a Bankár Holding 5 millió dolláros befektetése, valamint egymilliárd forint pályázati pénz, amit a társaság a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében nyert el.

A vezérigazgató hozzátette: a több betegen történő kipróbálás, a klinikai 3-as fázis költsége mintegy 60 millió dollár körül várható, amit már nagyobb cégek finanszíroznak majd. Jó esély van arra, hogy a molekulából négy-öt év múlva gyógyszer lehet.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a kísérletek során olyan új hatásmechanizmust is felfedeztek, ami már önmagában is siker: a szer bizonyítottan kivédi bizonyos antipszichotikus gyógyszerek - például a skizofrénia gyógyszereinek káros mellékhatásait, a súlygyarapodást és az inzulin rezisztencia kialakulását is.

Az anyacéget magyar magánszemélyek 1997-ben azért alapították az Egyesült Államokban, mert egy gyógyszerkutató vállalkozás könnyebben jut tőkéhez ott, mint Magyarországon. A leánycég a magyar szellemi kapacitásokat használja ki, és olcsóbban végezheti el a kutatásokat, mint az USA-ban.

Kovács Gábor, a Bankár Holding tulajdonosa a közleményben hangsúlyozta: "Ebben az iparágban a siker komoly megtérülést jelent" "...nem a biztos hozamot, hanem a sikerhez való hozzájárulást keresem. Az eredmény jönni fog" - tette hozzá.

Kálmán Gábor, az N-Gene vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy ebben a tőkeszegény időben, amikor amúgy is kicsi az esélye a "halmozottan hátrányos helyzetű" magyar biotechnológiai cégek tőkéhez jutásának, a friss tőke lehetővé teszi a jelentős előrelépést a fejlesztésben. A vezérigazgató hozzáfűzte: esélyt lát arra, hogy gyógyszer-jelöltet a következő két évben arra a szintre fejlesszék, ami már lehetővé teszi nagy gyógyszergyári stratégiai kapcsolat kialakítását vagy a szer és/vagy a vállalat eladását.