Vágólapra másolva!
Az izlandi GDP értékének többszörösével felérő bankszektor csődje okozta a pénzügyi összeomlást Izlandon, a szigetország gazdasága a múlt év utolsó negyedében lépett recessziós szakaszba. Ekkor helyi statisztikai adat szerint 0,9 százalékkal esett vissza a gazdaság kibocsátása éves szinten a harmadik negyedévi 3,4 százalékos romlás után, de mindezekkel együtt az izlandi GDP tavaly 0,3 százalékkal még növekedett.
Vágólapra másolva!

A tavalyi gazdasági növekedés részben a fő exportcikk, az alumínium javuló eladásainak, illetve az import csökkenésének köszönhető - jelentette Izland statisztikai hivatala. Az idei évre azonban a gazdaság már jelentős mértékben 9-10 százalékkal is visszaeshet az ország központi bankjának még az év elején kiadott prognózisa szerint.

Amikor az ország három nagybankját a kormánynak át kellett vennie és az izlandi pénz árfolyama összeomlott, akkor izlandiak ezreinek olvadt el addigi megtakarítása, vesztette el a korona értékvesztése miatt az állását, tört ki a népharag és kellett távoznia a kormánynak.