Szabályoznák és átláthatóbbá tennék a THM-et

Vágólapra másolva!
A kormány ugyan nem támogatta, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottság hétfői ülésén 12 igen, 4 nem, és 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a teljes hiteldíjmutató (THM) szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló határozati javaslatot, amelyet négy MSZP-s képviselő nyújtott be a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

A javaslat felkérné a kormányt, hogy tegye átláthatóbbá és közérthetőbbé a THM fogalmát, összetételét. A rövid lejáratú hitelek esetében a képviselők egy abszolút összeghatárt vezetnének be sávosan. A gyorskölcsönök esetében a tájékoztatás formájának szabályozását kérik, valamint a tájékoztatás elmaradásának szankcionálását. Javasolják továbbá, hogy a gyorskölcsönök esetében is legyen kötelező a jövedelemigazolás, és a hitelnyújtók ellenőrizzék, hogy az adós képes-e fizetni a havi törlesztőrészleteket.

Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára elmondta: a kormány ezen a területen nem látja szükségesnek a beavatkozást, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint a Magyar Bankszövetség pedig osztja a kormány álláspontját.