Vágólapra másolva!
Gary Becker, az 1992-es közgazdasági Nobel-díj kitüntetettje, és Kevin Murphy, a Hoover Institution vezető kutatója ,,Nehogy a kúrába haljon bele a kapitalizmus" című elemzésükben arra figyelmeztet, hogy éppen a kapitalizmus megmentésére tett lépések tehetik azt tönkre.
Vágólapra másolva!

A Financial Timesban megjelent írás szerint a válság nyomán fontolóra vett korlátozásoknak és reformoknak nem szabad azzal a kockázattal járniuk, hogy megsemmisül az utóbbi három évtized hatalmas mértékű globális vagyongyarapodásának forrása, maga a kapitalizmus.

Kimutatásuk szerint 1980 és 2007 között a világgazdaság GDP-je reálértéken hozzávetőleg 145 százalékkal emelkedett. ,,A kapitalizmus úgynevezett kapzsisága", amely az üzletembereket és az ambiciózus alkalmazottakat vezérli, százmilliókat emelt ki a súlyos szegénységből. A kapitalizmus szerepe látszik a kínai és indiai jövedelemnövekedésben is, két olyan országban, ahol piaci reformokat vezettek be.

A szerzők szerint a mostani recesszió okozta veszteségek is elhalványulnak az elmúlt évtizedek ,,nagy eredményei" mellett. Még abban az esetben is, ha a jelenlegi világszintű GDP-érték 2008-2010 között 10 százalékkal zuhan, a nettó globális GDP-növekedés mértéke az 1980 és 2010 közötti harminc évben akkor is 120 százalék lenne.

Az elemzés szerint még a szabadpiac híveinek körében is általános, ugyanakkor téves az a nézet, hogy jobb mindenképpen tenni valamit a gazdaság érdekében, mint nem tenni semmit. Becker és Murphy szerint minden beavatkozás puszta természeténél fogva inkább árt, semmint használ.

A kormányok mást mondanak

Ezzel az állásponttal gyökeresen ellentétes a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) elnökének véleménye, amely szerint nem feltételezhető minden esetben a piaci szereplők racionális viselkedése, ezért jóval szigorúbb piaci szabályozás kell. Gordon Brown a legnagyobb brit baloldali napilapnak, a The Guardiannek maga is kijelentette ,,A negyven éves, mindent átható szabadpiaci ortodoxia véget ért."

A minap Barack Obama amerikai elnök gazdasági főtanácsadója is azt mondta, hogy most nem lehet bízni a piac önhelyreállító mechanizmusainak működésében. Lawrence Summers a Clinton-kormányzat volt pénzügyminisztere szerint a gazdaság önstabilizálódásának elmélete általában helytálló, évszázadonként néhány alkalommal azonban nem érvényesül, a jelenlegi helyzet pedig ezen alkalmak egyike.