Felügyelhetik a német menedzseri fizetéseket

Vágólapra másolva!
A menedzseri csúcsfizetések  szigorúbb szabályozásáról hozott előzetes döntést csütörtökön a német kormány.
Vágólapra másolva!

A még hivatalos kormányzati, illetve parlamenti jóváhagyásra váró határozatnak megfelelően a jövőben a bankok, illetve vállalatok felügyelő bizottságainak az eddiginél szigorúbban kell ellenőrizniük a gazdasági, illetve pénzügyi vezetők fizetéseit, illetve juttatásait. Sőt a tervezet értelmében a felügyelő bizottságok kötelesek arra, hogy az adott bank, illetve vállalat esetleges gazdasági eredménytelenségének függvényében a menedzseri fizetéseket csökkentsék. Amennyiben ez nem történik meg, azért a felügyelő bizottságot terheli a felelősség - szögezi le a nyilvánosságra hozott tervezet.

A nagykoalíciós pártok felelős képviselői ugyanakkor nem rögzítettek felső határt a legmagasabb menedzseri fizetésekre. Értesülések szerint ezt a szociáldemokraták szorgalmazták, a konzervatívok azonban elutasították. A tervezet a jövő héten kerül előbb a parlament illetékes bizottságai, majd a plenáris ülés elé.

A menedzseri fizetések nagyságával kapcsolatban az elmúlt hónapokban éleződött ki a vita Németországban párhuzamosan azzal, hogy ismertté vált: több pénzintézet, vállalat katasztrofális gazdasági, illetve pénzügyi helyzete ellenére vezetőik busás jövedelemhez jutottak.