Változhat a kötelező biztosítás fordulónapja

Vágólapra másolva!
Benyújtotta a parlamenthez a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény tervezetét a Pénzügyminisztérium (PM). A számos technikai változás mellett a tervezet legfontosabb - és ennek megfelelően egyben természetesen a legtöbb vitát kiváltó eleme is - a gépjármű kötelező biztosítások korábban egységes december 31-i évfordulójának az eltörlése.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a parlamenthez a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény tervezetét a Pénzügyminisztérium (PM). A számos technikai változás mellett a tervezet legfontosabb - és ennek megfelelően egyben természetesen a legtöbb vitát kiváltó eleme is - a gépjármű kötelező biztosítások korábban egységes (december 31-ei) évfordulójának az eltörlése.

Míg a Gazdasági Versenyhivatal által korábban már többször bírált megoldás ellenzői a kötelező kampányok megszűnésétől és az ezzel együtt járó díjemelkedéstől féltik a piacot, addig a biztosítók a lökésszerűen jelentkező adminisztrációs teher csökkentése és az ezzel együtt járó jobb szolgáltatási színvonal elérése érdekében, a tervezet mellett voksolnak.

Mindent összevetve azonban úgy tűnik a tervezetből törvény lesz, így 2010 január elsejétől hivatalosan megszűnik az egységes évforduló - derül ki a biztositas.hu közleményéből.

Vásárlás napja lesz a forduló

Az új törvény szerint aki 2010-től vesz majd autót, annak új évfordulója az autó vásárlásának napja lesz. Ez azt jelenti, hogy az autó vásárlásának a napjától a következő év azonos napjáig nem válthat majd biztosítót. Oda lesz kötve az általa választott társasághoz és legközelebb majd akkor választhat magának új biztosítót, amikor autóvásárlásának évfordulóját ünnepli.

Vagyis adott autós továbbra is csak egyetlen egy időpontban válthat majd, ez persze mindenkinek más és más lesz. A legfontosabb kérdés, hogy az éves 3-400 ezer autó csere mellett mikorra érünk el oda, hogy a magyar autósok többségének december 31-től eltérő évfordulója lesz.

Csehországban, ahol mintegy 7 millió gépjármű fut az utakon 2000-ben törölték el az egységes évfordulót. A Biztositas.hu csehországi testvérportáljának adatai szerint, volt szomszédunknál 5-6 évbe telt míg az autók nagyobb része kicserélődött, de még tavaly is 40 százalékos volt azok aránya akik megőrizték járműveiket és így megmaradt korábbi, év végi évfordulójuk. A jelenlegi gazdasági helyzetben inkább az autóvásárlások csökkenésére számítunk, így várhatóan hazánkban sem lesz értelme a kampányok beszüntetésének még 5-7 évig.

Előzetes értesítés, de hogyan?

Az új törvény elő kívánja írni a biztosítóknak, hogy évforduló előtt 50 nappal feladott levélben írásban értesítsék majd ügyfeleiket arra vonatkozólag, hogy közeleg az évfordulójuk és azt is tudomásukra hozzák majd, menyi lenne következő évi díjuk.

Bár ez szokásjog formájában korábban is létezett, azonban nem volt betű szerint leírva a törvényben. Ha valamely biztosító elmulasztotta az értesítő kiküldését, vagy netán csak későn (az évforduló előtt mindössze néhány nappal korábban) küldte meg, beszorítva ezzel az ügyfelet a felmondásig hátralévő rövid határidőbe nem számíthatott semmilyen szankcióra.

Az új évfordulós rendszerben azonban az előzetes értesítés különösen fontos szerepet kap majd. Ezért a Biztosítás.hu azt javasolja, hogy a biztosítók által kiküldött értesítés formáját, a törvény melléklete - hasonlóan a kártörténeti és a díjfizetési igazolásokhoz - adattartalmában és formátumában is szabályozza. Ezen felül fontosnak tartjuk annak előírását is, hogy ezen értesítő levél, kizárólag ezt a dokumentumot tartalmazhassa, és ne lehessen az értesítést elrejteni, különböző reklámagyagok, akciók és színes brosúrák közé.

Feltételekkel támogatható a javaslat

A hazai online biztosítási piac a környező országokat tekintve messze a legfejlettebb. Nem csak a kötelező biztosítások, de az utas-, a casco- és a lakásbiztosítások területén is kiemelkedő.

A magyar vásárlók az elmúlt években olyan nagy számban vették igénybe kampányban és kampányon kívül is az online biztosítási portálok szolgáltatásait, hogy már nem fordítható vissza az a folyamat és magatartás, melyet autós és autóval nem rendelkező honfitársaink követnek, biztosítási szerződéseik konzekvens összehasonlításában.

A Biztositas.hu úgy látja, a hosszú átmenet és a piac fejlettsége miatt, az előzetes értesítés korrekt formájának garantálása esetén elegendő garancia jöhet létre arra vonatkozólag, hogy a piaci verseny és a kedvező díjszint, a törvény hatályba lépését követően is fennmaradjon, szem előtt tartva mindenekelőtt az autósok érdekét.

Két nyilvántartásra is van pénzünk

A törvénytervezet a MABISZ számára új kártörténeti nyilvántartás létrehozását irányozza elő. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy "a kötelező biztosítások hatósági ellenőrzéséhez hazánk már működtet egy úgynevezett "Kötvénynyilvántartó Rendszert", mely a gépjármű és az üzembentartó adatait tartja nyilván."
Ezen nyilvántartás működtetéséhez évi 600 millió forintnál is nagyobb összeggel járul hozzá a MABISZ, mindezt természetesen a kötelező biztosítások díjából fizetve.

A javaslat azonban a helyett, hogy előírná a már meglévő nyilvántartás - vélhetően sokkal olcsóbb kiegészítését - a kártörténeti adatokkal, egy teljesen új és önálló nyilvántartás előírását tervezi. Hab a tortán, hogy az új nyilvántartás adatait a biztosítóknak folyamatosan be kell küldeniük a már meglévő nyilvántartásba, így végeredményben lesz két majdnem azonos tartalmú nyilvántartásunk.

A Biztosítás.hu az [origo] biztosítás oldalainak szolgáltató partnere.