Felével növelte vagyonát az MKB

Vágólapra másolva!
Az MKB privát banki üzletágában tavaly a felhalmozott vagyon megközelítette a 140 milliárd forintot, ami több mint 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Vágólapra másolva!

A hitelintézet pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott: miközben az irányadó nemzetközi tőzsdeindexek 40 százalék körül estek vissza, a BUX pedig 52 százalékot veszített értékéből 2008-ban, addig az MKB kiemelt ügyfelei egyéni portfóliójukat 8-25 százalékkal gyarapították az elmúlt évben.

Katona Ildikó ügyvezető igazgató, üzletágvezető elmondta: tavaly a banknál hagyományosnak számító konzervatív üzletpolitika eredményeként a privát banki üzletágban kezelt vagyonok összetétele az alacsony kockázatú termékek felé mozdult el. Míg 2007-ben az alacsony kockázatú termékek, jellemzően állampapírok részaránya 72,87 százalékot tett ki portfólióban, addig 2008-ban ez az arány 77,76 százalékra nőtt.

Kifejtette: mindeközben a részvényeknek a portfólióban játszott szerepe csökkent, 2007-ben 3,69 százalék volt az üzletág kezelt vagyonából a részvények aránya, ez a hányad enyhén, 3,49 százalékra csökkent az elmúlt évben. A magyarországi befektetési jegyek aránya 2007-ben 17,21 százalékot ért el, míg a külföldi befektetési jegyeké 6,23 százalék volt, tavaly a magyarországi befektetési jegyek aránya 14,37 százalékra, a külföldi befektetési jegyeké 4,38 százalékra mérséklődött.

Kockázatkerülés és német állampapírok

Az ügyvezető igazgató rámutatott: tekintettel a jelenlegi tőkepiaci bizonytalanságokra, a privát banki üzletág ügyfelei továbbra is nagy érdeklődést mutatnak a kockázatmentes, de azért versenyképes hozamot biztosító betéti konstrukciók iránt. Az idén is az a cél, hogy a befektetett tőkét védjék, 2009 arról szól, hogy megőrizzék a portfólió értékét - hangsúlyozta Katona Ildikó.

Elmondta: a külföldi állampapírok elhanyagolható arányt mutatnak a portfólióban, azok is leginkább német állampapírok. Az ügyfelek igénylik a tanácsadás típusú szolgáltatásokat, ezért a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyeznek a személyi bankárok tevékenységére - fejtette ki.