Az USA-ban 2009 vége előtt nem lesz javulás

Vágólapra másolva!
Az USA-ban csökkent a gazdaság aktivitása januárban, illetve februárban és a közeljövőben nem is várható élénkülés - tartalmazza az amerikai jegybank (Fed) 12 körzetének közös jelentése.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Bézs Könyv szerint érezhetőbb javulás 2009 végén, vagy 2010 elején következhet be a gazdaságban. A jelentés megállapításai összhangban állnak a Wall Street véleményével. A tavalyi utolsó negyedévben 6,2 százalékkal csökkent az amerikai GDP, ami a legnagyobb visszaesése 1982 óta. A Goldman Sachs elemzői azzal számolnak, hogy a folyó negyedévben az amerikai hazai össztermék 7 százalékkal, a második negyedévben további 3 százalékkal csökken, miközben folyamatosan nő a munkanélküliség.

A Bézs Könyv összegzése szerint a nem pénzügyi szolgáltatói ágazatokban jelentősen csökkent az aktivitás, aminek a következtében minden területen nőttek az elbocsátások. Ennek a hatására csökkent, vagy minimális mérséklődött a bérnyomás. A gazdasági gyengülés következtében több térség az idegenforgalom visszaeséséről számolt be, miközben folyamatos a létszámleépítés az éttermeknél, amelyek közül számosat bezártak az elmúlt két hónapban. A lakóingatlan-piac a legtöbb térségben továbbra is nyomott, a házárak tovább csökkentek.