Erste: Félrevezető adatok miatt büntetik a régiót

Vágólapra másolva!
A jelentős kelet-európai érdekeltségekkel rendelkező Erste Group szerint a térség eladósodottságának mértéke közel sem olyan vészes, ahogy azt általában beállítják. Az osztrák bankcsoport szerint máshogy kellene számolni, mert a félreértés is oka a gazdasági mélyrepülésnek.
Vágólapra másolva!

Jócskán felnagyítják a kelet-közép-európai régió eladósodottságával kapcsolatos tényeket a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements, BIS) 2009 januárjában közzétett adatai, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régiótól elfordultak a pénzügyi befektetők - állítják az Erste Group bécsi elemzői pénteki közleményükben.

"A BIS által nyilvánosságra hozott adatok alapos elemzése után úgy találtuk, hogy Kelet-Közép-Európa eladósodottsági foka és a külföldi forrásoktól való függése valójában elhanyagolható Nyugat-Európáéhoz viszonyítva" - szögezik le az elemzők a banknak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Magyarországról szólva például kifejtik, hogy a 73 százalékos GDP-arányos bruttó államadósság - noha a régióban a legmagasabb - nemzetközi összehasonlításban nem kiemelkedő, elmarad például az euróövezeti országok átlagától. Ukrajna a maga 20 százalékos mutatójával, vagy a tíz százalékot alig meghaladó lett adósság pedig a legalacsonyabbak között van Európában.

A BIS 2008. szeptember végére vonatkozó adatai szerint Kelet-Európa összesen 1700 milliárd dollár külföldi adósságállománnyal rendelkezik, és 2009-ben 400 milliárd dollárt kell vagy visszafizetnie, vagy megújítania.

Az 1700 milliárd dolláros számadattal kapcsolatban az Erste elemzői megjegyzik, hogy az a külföldtől felvett hitelek mellett tartalmazza a külföldi bankok helyi leányai által a helyi piacon folyósított és általuk finanszírozott hiteleket is. Mivel a régió bankrendszereiben a külföldi bankok leányvállalatai meghatározó súllyal bírnak, az így nyert adósságmutató erősen felnagyítja a valóságot - állítják.

Az osztrák bank elemzői rámutatnak, több nyugat-európai ország nagyobb külföldi adósságállománnyal bír, mint az Ukrajnát, Törökországot és Oroszországot is magában foglaló húsz kelet-európai állam összesen. Egyik-másik közepes méretű nyugat-európai államnak pedig 2009-ben még az összes kelet-európai adósságszolgálatnál is nagyobb összeget kell törlesztenie vagy megújítania, Belgiumnak például 375 milliárd, Írországnak 477 milliárd, Hollandiának pedig 550 milliárd dollárt - emlékeztetnek.

Az Erste Group elemzői azt javasolják, hogy a bruttó külső adósság helyett inkább a nettó külső adósságot (a külföld felé fennálló tartozások összege, csökkentve a külföld felé nyújtott hitelek összegével) kellene viszonyítási alapnak venni a finanszírozási kérdések elemzésénél.