Kína húzza az olajárat

Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett a kőolaj ára szerdán arra a hivatalos adatra, hogy a múlt héten csökkent az amerikai olajtartalék. Áremelő volt az a hír is, hogy a világ második legnagyobb olajfelhasználója, Kína februári feldolgozóipari indexe már a harmadik egymást követő hónapban nőtt.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj 2,42 dollár emelkedéssel 46,12 dolláron zárt Londonban áprilisra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 3,73 dollárral 45,38 dollárra nőtt a New York-i árupiacon (NYMEX) áprilisra.
A múlt héten 0,7 millió hordóval csökkent az amerikai kereskedelmi nyersolajtartalék az elemzők 1,2 millió hordós növekedési várakozásával szemben.

Az amerikai kormányzat szerdán azt is közzétette, hogy a csökkenésre számító elemzők jóslatával ellentétben a benzintartalék 0,2 millió hordóval nőtt, a feldolgozott termékeké pedig a 0,7 millió hordós csökkenési előrejelzéssel ellentétben 1,7 millió hordóval gyarapodott.

Az elemzők a kőolajtartalék apadásának a hátterében azt sejtik, hogy a finomítók nagyobb kapacitásokat mozgósítanak (1,7 százalékkal nőtt ezek kihasználása a múlt héten) az autósok üzemanyag-felhasználásának jobb kielégítésére, mert lassan beindul az autózási szezon. Kormányzati adatok szerint az elmúlt négy hétben a benzin iránti kereslet 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az Egyesült Államokban.