Nagyot korrigáltak az amerikai indexek

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel zártak szerdán a vezető New York-i tőzsdemutatók, miután kedden még 12 éves mélyponton álltak.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 6875,84 ponton zárt 2,2 százalék (149,82 pont) növekedéssel. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,5 százalék (32,73 pont) emelkedéssel 1353,74 ponton fejezte be a napot. A kereskedők azt mondták, hogy a kőolaj és más árutőzsdei termékek árának megugrása árfolyam-emelkedést hozott az energetikai, a bányászati és a nyersanyag-feldolgozó ágazatban. A befektetők hangulatát javította az is, hogy Kína - saját megítélése szerint - közeledik a fellendülés felé, valamint az, hogy pozitív volt a szerdai kereskedés Ázsiában, és Európában is.

Néhány újabb amerikai társaság is nyilvánosságra hozta negyedéves pénzügyi jelentését: a luxuslakásokat építő Toll Brothers vesztesége csökkent; 27 százalékkal esett vissza ugyanakkor a Costco Wholesale Corp profitja, mert a legnagyobb amerikai vásárlói klub hálózat a piacnyerés érdekében a karácsonyi szezonban jelentős árcsökkentéseket hajtott végre.

Februárban a magánszektorban foglalkoztatottak száma a vártnál nagyobb mértékben, 697 ezerrel csökkent az Automatic Data Processing (ADP) szerdán közölt adata szerint. Februárban tovább zsugorodott az amerikai szolgáltatási ágazat, igaz a várthoz képest kisebb mértékben: az ISM intézet szolgáltatási beszerzőmenedszer-mutatója a hónapban 41,6 pontot jelzett a januári 42,9 pont után. Az elemzők 41,0 pontot vártak. Az 50 pont feletti érték növekedést, az alatti zsugorodást jelez.