Ötéves mélyben a BUX, tovább zuhant az OTP

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,84 pontos emelkedéssel, 10 065,44 ponton nyitott csütörtökön. Szerdai záró értékéhez képest 0,32 százalékkal erősödött. Röviddel nyitás után azonban már 10 000 pont alatt járt az indexőt, s ott is maradt a nap folyamán, majd ötéves mélyponton zárt. Az OTP ismét keményen ütötték.
Vágólapra másolva!

Napi mélypontját percekkel a zárás előtt érte el a tőzsdeindex, ekkor 9489,43 pontra süllyedt a mutató. Zárásra enyhe emelkedéssel 9593,53 pontig jutott a BUX, ami 4,39 százalékos veszteség, ami így is ötéves mélypont. Utoljára 2004 januárjában állt ilyen alacsony értéken az index. A teljes mezőny pirosban tartózkodott csengetéskor, a kulcsot a phylaxia hozta 12,50 százalékos buktával, szorosan a nyomában az OTP következik, a bankpapír 10,55 százalékos eséssel 1330 ponton végzett. A bankpapírok már háromnegyed 11-ig 6,85 százalékot veszítettek értékükből és már 1400 forint alatt kereskedtek velük.

Söre Balázs, a Buda-Cash brókerház részvénykereskedője szerint a befektetők kezdik önálló individuumként kezelni a magyar piacot, ezért az országkockázat előtérbe került mind a deviza, mind az értékpapír-piacokon. Míg a lengyel és cseh kereskedés sokkal inkább követi a nyugati trendeket, addig ma súlyosbodhatott a helyzet itthon. Az OTP mai több mint 10 százalékos zuhanásában a kereskedő nem lát egyedi okot, a bank papírjaira a hazai hangulat nyomta rá a bélyegét.

A vezető papírok közül kapott rendesen a Mol (-6,15 százalék) és az MTelekom (-5,47 százalék). A Richter viszont a mai kaszát a legkisebb veszteséggel úszta meg, a gyógyszerpapír 1,72 százalékos eséssel zárt. A kisebb papírok kötül a Fotex 1,18 százalékkal zárt, ezzel a legkevesebb veszteséggel élte túl a napot.

Az elemzők, hogy hektikus kereskedést vártak a BÉT-en, amelynek eredménye akár a következő napok-hetek irányát is meghatározhatja. "Kemény napunk lesz" - fogalmazott Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője nyitáskor. Az elemző szerint a nap folyamán jelentős árfolyammozgás várható a Európai Központi Bank és a Bank of England kamatdöntései miatt, amelyek bejelentése előtt akár meg is fagyhat a kereskedés a kivárás hatására.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy szerdán "pofont kapott a forint és a tőzsde is", a kérdés az, hogy ez egy hosszú folyamat első napja volt, vagy csak "rosszul ment át a Gyurcsány-féle körút a piacokon". A csütörtöki eredmények alapján nem egynapos volt a szerdai jelenség.