Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korszerűsíti hitelezési gyakorlatát és egy új, úgynevezett rugalmas hitelvonalat létesít a jól teljesítő feltörekvő gazdaságok számára.
Vágólapra másolva!

Az IMF - mint keddi közleményében olvasható - alapvetően átalakítja hitelezési politikáját a globális gazdasági válság súlyosbodása miatt.

Az új rugalmas hitelvonal (FCL) a nagyon jó eredményeket felmutató országok számára tavaly októberben jóváhagyott rövid távú likviditási hiteleket (SLF) váltja fel és megnöveli a számukra elérhető pénzeket, szigorú feltételek nélkül, válságmegelőző célból.

"Ezek a reformok jelentős változást képviselnek abban, ahogy a Valutaalap segíthet tagországainak, és a jelenlegi globális válságban éppen erre van szükség" - hangsúlyozta Dominique Strauss-Kahn vezérigazgató.

Mint fogalmazott, a hitelezési politika rugalmasabbá tétele és a feltételrendszer áramvonalasítása segíthet abban, hogy az IMF hatékonyan ki tudja elégíteni a tagok különféle szükségleteit. A módosítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a tagországok kezelni tudják a krízist és visszatérjenek a fenntartható növekedéshez - tette hozzá

Az IMF a hitelekhez szabott feltételeket rugalmasan szándékozik kialakítani az egyes országok "erőnlétének" megfelelően. Eddig túl sok olyan feltételhez kötötték a hiteleket, amelyek nem koncentráltak kellően az alapcélokra - olvasható a dokumentumban.

Az IMF azon országoknak, amelyek számára nem elérhető az FCL-vonal, rugalmasabbá kívánja tenni eddigi fő válsághárító eszközét, a készenléti hitelkereteket (SBA). Lehetővé válik, hogy az igénylő országok a hitelek jelentős hányadát korai fázisban lehívhassák, és csökkentik a felülvizsgálatok gyakoriságát.

Keddi sajtóértesülések szerint a G20 csoport április 2-i londoni csúcstalálkozóján döntés születik arról, hogy jelentősen megnövelik az IMF tőkekészletét. A várakozások szerint az Egyesült Államok 100 milliárd dollárt ad a Valutaalapnak, Japán ugyanekkora összeggel siet a pénzintézet segítségére, az Európai Unió pedig feltételezhetően 150 milliárd dollárt teremt elő e célra.