Romlott a hangulat, gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A forint jó ideig fokozatosan gyengült az euróval szemben, ám 305 forintról hirtelen visszaerősödött a bankközi devizapiacon pénteken. Zárásra délután fél ötkor 303,20 forint volt az euró árfolyama, ám zárás után ismét gyengülésnek indult az árfolyam, délután 18 óra körül uismét 305 felé közelített az árfolyam.
Vágólapra másolva!

A piac szereplői a pénteki mozgást elsősorban azzal indokolták, hogy a nemzetközi környezet kissé borúsabbra fordult: vége szakadt a tőzsdei felfutásnak. Számos befektető döntött a profitkivét mellett, csökkent a kockázatvállalási hajlandóság, és így a forint, amely igazán a hét eleji felfutásból sem tudta kivenni a részét, most gyengülni kezdett. Nyilvánvaló, hogy szerepe volt a gyengülésben annak is, hogy egyre nőtt a bizonytalanság a leendő magyar miniszterelnök személyét illetően; a piac kivár. A gyors változások azzal is összefüggésben vannak, hogy változatlanul alacsony a forgalom, így kisebb megbízások is jelentős mértékben képesek az árfolyamok eltérítésére.

Nem kedvezett a feltörekvő devizáknak az sem, hogy pénteken egyre erősödött a dollár: a reggeli 1,3570 dolláros euró-árfolyam délutánra 1,3305 dollárra módosult. A forint így látványosan gyengült a dollárral szemben; az amerikai deviza árfolyama 228,32 volt a reggeli 222,35 forint, illetve a csütörtöki 221,93 forint után.

A svájci frank jegyzése 196,88 forint volt, 100 japán jené pedig 233,64 forint.