Devizacsere-lehetőséget biztosít az MNB a bankoknak

Vágólapra másolva!
Az MNB hat hónapos devizacsere-ügyletére hét bank jelentkezett összesen 2,81 milliárd euró értékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A jegybank február 5-én hirdette meg új, hosszabb lejáratú eszközét, amelyre a kereskedelmi bankok február 25-ig jelentkezhettek. A határidőig hét magyarországi bank jelezte, hogy élni kíván a jegybank által nyújtott új lehetőséggel. Az új devizacsere (swap) eszköz hétfőtől áll a bankok rendelkezésre.

Az MNB emlékeztet rá, hogy a megváltozott nemzetközi pénzügyi helyzetben szűkültek a külföldi források, ami a hitelkínálat hirtelen csökkenését, és ezen keresztül a gazdaság teljesítményének jelentős visszaesését okozhatná. Az alkalmazkodás elősegítése érdekében vezette be a jegybank hathónapos euró-forint csereügyletét - tette hozzá.

A feltételek között szerepelt, hogy a részt vevő kereskedelmi bankok vállalják: belföldi vállalati hitelállományukat 2009 folyamán legalább a 2008. év végi szinten tartják.

Az új eszköz bevezetésével a jegybank célja, hogy a magyar pénzpiacon meglévő, az esetenkénti szűkös likviditásból származó bizonytalanságok tovább csökkenjenek, egyúttal a vállalati hitelezés területén a feszültségek oldódjanak.