Vágólapra másolva!
Némileg derűlátóbbak az amerikaiak a gazdasági válságot illetően, egy részük már látja a fényt az alagút végén - derült ki a Gallup felméréséből, amelynek eredményéről az NPR közszolgálati rádió pénteken számolt be.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két hétben növekedett azoknak az aránya, akik úgy érzik, Amerika kilábalóban van a válságból. A legfrissebb, e heti felmérés szerint a megkérdezettek 29 százaléka vall ilyen optimista nézetet. A derűlátók aránya 2007 júliusa óta nem volt ilyen magas.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az amerikaiak többsége bizakodó. A válaszolók 66 százaléka szerint a gazdaság lejtőn van. A derűlátás finom térnyerése azonban a Gallup szerint mindenképpen változást jelez az általános attitűdben.

Azoknak az aránya, akik szerint jobb idők következnek, csaknem megkétszereződött március közepe óta, akkor még csak 15 százalék gondolta úgy, hogy a gazdaság javulóban van. A borúlátók aránya akkor még 78 százalék volt.

Mint a közvélemény-kutató intézet rámutatott, az utóbbi másfél hónapban a tőzsde egy kicsit magához tért és több kedvező gazdasági jelentés látott napvilágot. Nőtt a tartós fogyasztási cikkek iránti megrendelések száma, és több új házat adtak el. Az is szerepet játszik, hogy az Obama-kormány 787 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagjának kiadásai lassan kezdenek szétterjedni a gazdaságban. Maga az elnök is megjegyezte a napokban, hogy már látni a gazdaság felépülésének első biztató jeleit.

Sung Won Sohn, a Kalifornia Állami Egyetem kutatója szerint az optimizmus erősödésének legfőbb oka a tőzsdei mutatók javulása. A felmérések szerint a bizakodó hangulat leginkább a jól kereső, az évente 90 ezer dollárnál nagyobb jövedelmű rétegnél nyert teret. E csoport jelentős hányada részvényekbe fekteti megtakarításai egy részét.