Céltartalékká lett az MKB nyereségének nagyja

Vágólapra másolva!
Az MKB Bankcsoport bruttó és üzleti eredménye tavaly az inflációt meghaladóan bővült, az adózás előtti nyereség azonban a vártnál magasabb céltartalék-képzés miatt az előző évi 20,9 milliárd forinthoz képest 60 százalékkal, 8,34 millárd forintra mérséklődött. Az idén a belső konszolidációra összpontosít a bank.
Vágólapra másolva!

Az MKB már tavaly decemberben bejelentette: a BayernLB csoportszintű, 2013-ig tartó hatékonyságjavító intézkedéssorozata a magyarországi leánybankra is kiterjed, továbbá, hogy a megváltozott piaci körülményekre az MKB magasabb céltartalék-képzéssel reagált, ami az adózott eredmény csökkenésével jár.

A bankcsoport főbb üzleti állományai dinamikusan bővültek tavaly, a bank számos üzletágban megőrizte, illetve növelte piaci részesedését. A konszolidált mérlegfőösszeg 17 százalékkal, 2885 milliárd forintra bővült, az ügyfélhitelek 20,3 százalékkal, 2293 milliárd forintra, az ügyfélbetétek 1,7 százalékkal, 1268 milliárd forintra nőttek.

Ezt tükrözi a bruttó eredmény - a bank és a bankcsoport szintjén egyaránt - 16 százalékos bővülése. Jóllehet a banküzemi költségek növekedési üteme a folyamatban lévő hálózatfejlesztések, illetve az átfogó, középtávú üzletfejlesztési program beruházási és költségvonzatai miatt 18,9 százalék volt, az üzleti eredmény infláció feletti ütemben bővült úgy konszolidált szinten, mint az MKB Banknál. A költséghatékonysági mutató ugyanakkor a 2007. évi 57-ről 58,4 százalékra romlott.

Az értékvesztés és céltartalék-képzés csoportszinten mintegy 43 milliárd forinttal rontotta az eredményt, ami több mint 1,7-szerese az előző évi 24,8 milliárd forintnak. A bank adatokhoz fűzött értékelése szerint a céltartalék-képzés a kedvezőtlen hazai gazdasági környezetnek leginkább kitett alsó-középvállalati szegmens portfolióminőségének romlása következtében, a tervet meghaladó mértékben nőtt az MKB Banknál.

A gépjárműpiaci helyzet miatt hasonló hatással szembesült az MKB-Euroleasing csoport, miközben az évet pozitív eredménnyel zárta. Akárcsak az MKB Unionbank, amelynél a jó eredményben a bolgár leánybank jó minőségű portfoliója is szerepet játszott. A romániai MKB Romexterra Bank megképezte a szükséges céltartalékokat problematikus kis- és középvállalati, valamint lakossági ügyfélkörére, illetve hiteltermékeire.

Az eredmény szűkülése miatt az átlagos tőkearányos nyereség (ROAE) 10,6-ról 3,3 százalékra, az átlagos eszközarányos nyereség (ROAA) 0,9-ről 0,3 százalékra csökkent. Némileg mérséklődött a tőkemegfelelési mutató is - 11,6-ról 10,8 százalékra -, de jóval a törvényi minimum (8 százalék) felett van.

A pénzügyi és gazdasági válság kiterjedése és mélyülése azonnali és alapvető alkalmazkodást kívánt meg a bankcsoporttól, különösen az utolsó negyedévtől - áll a bank sajtóközleményében. Rövidtávon a biztonságos bankműködés alappilléreinek megerősítése került előtérbe, a tartós alkalmazkodást célzó stratégiai és üzletpolitikai irányok megalapozásával párhuzamosan. Ennek megfelelően 2008 őszétől új üzleti, kockázati, költségoldali és prudenciális intézkedések léptek életbe. (Az MKB márciusi bejelentése szerint április 20-án csoportos létszámleépítés keretében 66 fő munkaviszonya szűnik meg.)

A bankcsoport 2009-ben - a piaci környezetre tekintettel - stratégiai alappilléreinek megerősítését helyezi előtérbe, a belső konszolidációra összpontosít, a stabilitás, a biztonságos működés, a megfelelő likviditás és szilárd tőkeerő primátusával. A BayernLB tavaly ősszel 50 millió euró alárendelt tőkejuttatással, ez év elején pedig mintegy 26,5 milliárd forintos tőkeemeléssel járult hozzá az MKB Bank 2009-es céljainak eléréséhez.