Hazavitték a profitot a befektetők a tőzsdéről

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 389,97 pontos, 3,37 százalékos csökkenéssel, 11 178,30 ponton zárt pénteken.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 13,3 milliárd forint volt pénteken (ez megfelel az éves átlagnak de alacsonyabb héten tapasztalt forgalomnál), a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A vezető részvények mindegyike veszített értékéből, az OTP 3,8 százalékos esést követően 2083, a Mol 4,1 százalékot esve 9940 forinton zárt. A Richterrel az utolsó üzletet 26 200 forinton kötötték, ez 4,2 százalékos gyengülés. A Magyar Telekom a csütörtökinél 1,3 százalékkal alacsonyabban 528 forinton végzett.

Nem lógtunk ki a sorból

A nemzetközi trend irányát követte a BÉT pénteken: a reggeli enyhe emelkedést alacsony forgalom melletti lassú lecsorgás követte - mondta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.

Hozzátette, hogy a BUX kicsit meredekebben esett, mint a régiós tőzsdeindexek, de nem lógott ki a sorból. A politikai bizonytalanság, a szinte percenként változó kormányfő-jelöltek nem tettek ugyan jót a piacnak, de "hisztéria" ebből fakadóan nem alakult ki sem a forint, sem az állampapírok piacán, sem a tőzsdén.

A délután kinyitó amerikai tőzsdén is csökkenéssel indult a kereskedés, a befektetők profitot realizáltak az előző napok nyeresége után.

Profitkivétel nemzetközi példa nyomán

Kuti Ákos, a Cashline részvénypiaci elemzője elmondta, hogy a hét folyamán minden blue chip lokális maximumot teljesített. Ilyen körülmények között normális, hogy a befektetők nyereségüket a zsebükben szeretnék tudni, ezért eladják részvényeiket.

A nap és a hét folyamán egyaránt a nemzetközi események mozgatták a Budapesti Értéktőzsdét, így a pénteki esésben nincs semmi meglepő.

Nem árazta negatívan a piac a miniszterelnök lemondása keltette politikai bizonytalanságot. Bár a hét folyamán számos név elhangzott az ország lehetséges vezetésére, a tőzsde egyikre sem adott intenzív reakciót.