Tizedével zuhant az OTP értéke a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Zuhanást okozott a magyar államadósság híre a Budapesti Értéktőzsdén. A börze részvényindexe, a BUX 284,92 pontos, 2,55 százalékos csökkenés után 10 893,38 ponton zárt. Közvetlenül tőzsdezárás előtt, 16 óra 20 perckor a jelentős árfolyamesés miatt felfüggesztették az OTP Bank részvényeinek kereskedését.
Vágólapra másolva!

Tőkepiaci elemzők szerint a nap elején még lendületet adott a Budapesti Értéktőzsdén forgó részvényeknek, hogy a Mol-részvények ötöde gazdát cserélt. Később azonban ez a lendület kifulladt, hiszen a Mol már korábban bebiztosította magát egy esetleges felvásárlás ellen.

A kereskedés vége felé azonban arra a hirre, hogy a a Standard & Poor's hitelminősítő intézet "BBB"-ről "BBB mínuszra" minősítette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságát, zuhanni kezdtek a részvényárak. Különösen az OTP Bank és az MTelekom papírjainak árát érintette érzékenyen a leminősítés. A bankrészvények más esetekben erősen szoktak reagálni annak az országnak a makrogazdasági híreire, ahol működnek. A távközlési cég részvényének ára pedig osztalékpapírként az állampapírokéhoz hasonlóan mozog.

Az elemezők szerint a visszaesést fokozta a kedvezőtlen nemzetközi tőkepiaci hangulat. Az elsősorban azért romlott meg, mert komolyan felmerült a General Motors csődeljárásának lehetősége. A tőkepiaci szerepelők pedig taratank attól, hogy az autóipari óriás csődeljárása olyan általános részvénypiaci zuhanást idéz elő, mint a Lehmann Brothers befektetési bank fizetésképtelenné válása.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír elemzője szerint a helyzetet a Standard & Poor's leminősítése rontotta. A hír publikálását követően az OTP 10 százalékot meghaladó mértékben gyengült, ezért a kereskedés zárása előtt nem sokkal néhány percre fel is függesztették a részvények kereskedését.

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője elmondta, hogy a leminősítést követően estek a részvényárak, gyengült a forint árfolyama, emelkedtek az állampapír hozamok. Ezek ellenére a magyar részvénypiac felülteljesítő volt a régiós piacokhoz képest, ami elsősorban a Molnak volt köszönhető - tette hozzá Varjú Péter.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama 233 forinttal, 11,19 százalékkal 1850 forintra zuhant, 7,10 milliárd forint forgalom mellett. A Mol-részvények ára viszont 180 forinttal 1,81 százalékkal 10 120 forintra emelkedett, forgalmuk 7,40 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 520 forinton zárt. Ez 8 forintos, 1,52 százalékos csökkenés az előző napi záró értékhez képest. A távközlési papírok forgalma 944 millió forintot tett ki. A Richter árfolyama 645 forinttal, 2,46 százalékkal 25 555 forintra csökkent. A részvényekkel 660 millió forint értékben kereskedtek

Az Egis-részvények ára 130 forinttal, 1,09 százalékkal 1 790 forintra mérséklődött, 69 millió forint forgalom mellett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 18,52 ponttal, 1,39 százalékkal 1313,68 pontra mérséklődött.