Két forinttal drágult az euró

Vágólapra másolva!
A forint veszített értékéből csütörtökön: korán reggel még 306 forintos eurókurzus tíz óra után 308 forint körül mozgott. A szerdai kereskedéssel ellentétben a forint régiós társaival együtt gyengült.
Vágólapra másolva!

A bankközi devizapiac nyitása után gyengült a forint. Az eurót korán reggel 306 forint körül jegyezték, délelőtt 10 óra után azonban már 308 forint körül mozgott a jegyzés.

Alacsony forgalom jellemzi a piacot, jelentősebbb mozgás nem várható a Európai Központi Bank és a Bank of England kora délután esedékes kamatdöntéséig. A külföldi jegybankároktól kamatcsökkentést vár a piac.

A forint gyengülésével párhuzamosan az éjszaka folyamán jelentősen erősödő régiós devizák (lengyel zloty, cseh korona) korrigáltak, azaz veszítettek értékükből. Vagyis a szerdai forgatókönyvvel ellentétben, azonos irányba mozogtak az térségi devizák - mondta Kolba Miklós.

Az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak elmondta, nem teljesen ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a forint elszakadt régiós társaitól. (Szerdán a forint soha nem látott mélypontra került, miközben a zloty és a korona erősödött. Ezt szakértők azzal magyarázták, hogy Lengyelország és Csehország sokkal jobb, stabilabb gazdasgági helyzete miatt vonzóbb, mint Magyarország.) Kolba szerint ugyanis a befektetők többsége egy blokknak tekinti a régiót, vásárol vagy épp elad a zloty mellett koronát és forintot, ezért nem igazán tudnak elszakadni egymástól ezek a devizák. Persze lehet, hogy akad egy-két piaci szereplő, aki átsúlyozza a befektetéseit, ez a szakértő szerint nem jellemző magatartás.