Gyengítette a leminősítés a forintot

Vágólapra másolva!
Esett a forint árfolyama hétfőn, miután az S&P hitelminősítő csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát. Az eurót 311,51 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben hétfőn délután négy órakor, szemben a péntek délutáni 303,20 forinttal.
Vágólapra másolva!

Hajnalban 306 és 307,50 forint között alakult az euró árfolyama, majd kora reggel 308 és 309 forint között születtek a kötések, később kissé javult a forint pozíciója. A hirtelen gyengülésre délután azt követően került sor, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő "BBB mínusz"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát "BBB"-ről.

A kereskedők szerint a forint ezzel ismét igazodott a régiós devizákhoz, hiszen az elmúlt napokban jobban teljesített náluk. A térségbeli devizák árfolyam esése az eurónak a dollárral szembeni gyengülésének, valamint a nemzetközi piacon növekvő kockázatkerülésnek tudható be.

Így is, úgy is gyenge marad a forint

Sörös Csaba a Takrékbank elemzője szerint most még sem lesz újabb negatív rekord, mert a Magyar Nemzeti Bank kinyilatkoztatta, hogy minden lehetséges eszközzel a forint védelmére siet majd. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek olyan kereskedők, akik mégis próbára akarják majd tenni a jegybankot az ügyben.

A Takarékbank elemzői szerint a következő napokban nem csökken a jelenlegi, 305-315 forintos árfolyam alá az euró értéke. Ha ugyanis a régi kormány marad Bajnai Gordon vezetésével az sem erősíti eléggé a bizalmat, egy előrehozott választás pedig szintén számos bizonytalansági tényezőt vetne fel.

A dollárt 237,62 forinton jegyezték hétfőn délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 228,32 forinttal. A svájci frank jegyzése délután négy órakor 205,62 forint volt a pénteki 199,42 forinttal szemben. A japán jent (100 jen) 244,92 forinton jegyezték hétfőn délután.