Vágólapra másolva!
Megvonta az euróövezeti tag Írországtól a lehető legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolást hétfőn a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, amely szerint évekig tart az ír közfinanszírozás rendbetétele, és az idén konszolidációs lépésekkel együtt is 10 százalék körül lesz a GDP-arányos ír államháztartási hiány.
Vágólapra másolva!

Az S&P londoni bejelentése szerint egy fokozattal "AA plusz"-ra romlik az ír hosszú futamú szuverén besorolás, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a hazai össztermék-értékhez mért nettó államadósság 2013-ban 70 százalék felett tetőzhet, és ez a szint már "nem vethető egybe" más, "AAA" besorolású kis euróövezeti gazdaságok adósságteher-kilátásaival. A magánszektor adósságállománya ráadásul már tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 280 százaléka volt, és ennek leépítési folyamata hatással van a belső keresletre is.

Túl magas az államháztartás hiánya

A kormányzat már tett lépéseket a kialakult helyzet költségvetési hatásainak enyhítésére, és a jövő hónapban esedékes pótköltségvetésben további, a GDP 2-2,5 százalékának megfelelő intézkedések várhatók. Ezek azonban a legjobb esetben is 10 százalék körüli szinten tarthatják az államháztartási hiányt, áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő szerint az ír közfinanszírozási helyzet olyan mértékben romlott, hogy rendbetétele hosszú évekig tartó, folyamatos erőfeszítést igényel.A Standard & Poor's nemrég Spanyolországtól is megvonta az "AAA" szintű besorolást.

Az S&P hétfői előrejelzésében szereplőnél is magasabb ír deficitet jósol egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, amely e hónapban negatívra rontotta a nála még "AAA" szintű ír adósbesorolás kilátását. A Fitch a kilátásrontáshoz fűzött elemzésében azt írta: a nem túl nagy várakozásoktól is elmaradó adóbevételek miatt a GDP-értékhez viszonyított ír államháztartási hiány - további kormányzati lépések elmaradása esetén - az idén elérheti a 11,5-12 százalékot.

Bajban van Nagy-Britannia is

Londoni elemzők más fejlett EU-gazdaságokban is súlyos központi deficiteket valószínűsítenek a gazdaságélénkítő lépések, valamint a mély recesszió miatt várható adóbevételi kiesések miatt.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló cég ITEM Club nevű gazdasági előrejelző részlegének Londonban kiadott új prognózisa szerint a brit kormány nettó hitelfelvételi igénye az áprilissal kezdődő új pénzügyi évben eléri a 180 milliárd fontot, ami az arra az évre becsült brit GDP-érték arányában 12,6 százalékos költségvetési hiánynak felel meg.

Az ITEM Club szakértői szerint még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által nemrég közzétett, 11 százalék körüli brit államháztartási deficittel számoló jövő évi jóslat is "túlzottan derűlátó".