Az euró 310 forint körül ingadozik

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vasárnapi nyilatkozata után vasárnapról hétfőre virradóra a forint komolyan erősödött, a pénteki 317-et is súroló árfolyamok után 306 felé tört az euróval szemben. Hétfőn napközben azonban már gyengült a magyar pénz. Délután öt óra körül 309-310 forinton járt az euró, de előtte 312-nél is tartózkodott. Egyes hírek szerint az MNB-elnök szóbeli beavatkozása miatt tarthatta magát a magyar fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

A forintpiaci mozgások arra utalnak, hogy a jegybank - ellentétben azzal, amit vasárnapi nyilatkozata sugallt - nemigen avatkozott be a piacon. Geszti Pál, az ING devizakereskedője az [origo]-nak elmondta: "az MNB nehéz helyzetben van, inkább a kivárás jellemzi, úgy tűnik viszonylag kis volatilitásnál (ingadozásnál) nem avatkozik be". Ugyanakkor Geszti szerint feltételezhető, hogy a 315-320 forint/eurós érték körül már cselekedne a jegybank.

Geszti szerint a jegybank valószínűleg arra is játszhat, hogy "kiszárítja" a forintpiacot. Vagyis azzal, hogy a devizapiacról forintot vesz euróért - a vasárnapi nyilatkozat szerint az uniós forrásokat váltja magyar devizára -, viszonylag ritkább lesz a forint, így annak ára, pontosabban rövid lejáratú kamata növekszik. Így a spekulánsok tranzakciói is drágulnak, a jegybank így megpróbálja a spekulánsok erejét és kedvét elvenni a forint elleni támadásoktól.

Beavatkozott a jegybank?

A TV2 híroldala, a tenyek.hu szerint egyébként megtörtént ez a fajta beavatkozás a forintpiacon. A jegybank az uniótól beérkező eurót nem a saját tartalékába teszi, hanem forintot vett rajta.

Az MTI szerint a forint azért tudta viszonylag jól tartani magát - a pénteki árfolyamhoz képest még erősödött is a magyar pénz -, mert a februári államháztartási hiányról hétfőn megjelent adat megfelelt az előrejelzésnek.

Rövid életű a korrekció?

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője közölte: a forint - ahogy arra számítottak - a 308-312-es sávban mozgott az euróval szemben a nap folyamán. A sokak által valószínűnek tartott kamatemelés végül nem következett be. A Takarékbanknak nincs arról információja, hogy az MNB nyíltpiaci beavatkozására erősödött-e a forint vagy pusztán a verbális (szóbeli) intervenció miatt, de hathatós fiskális intézkedések hiányában rövid életű lehet a korrekció - véli Sörös.

A forint hétfőn nap közben egyébként a zlotyval együtt gyengült. A lengyel pénz 4,65-ről 4,75-re esett az euróval szemben. Ezzel szemben a cseh korona erősen tartja magát, a cseheknek a piac - úgy tűnik - elhiszi, hogy nem tartoznak azonos régióba a keleti államokkal, és így a korona most 27,55 körül állt hétfőn öt óra körül. Ez Geszti szerint 7 százalékkal jobb, mint a korona legrosszabb értéke, a 29,75 korona/euró.