Vágólapra másolva!
Megerősítette Románia alapszintű befektetői adósosztályzatát pénteken a Moody's Investors Service, megjegyezve ugyanakkor, hogy a befektetésre ajánlott besorolás fenntartása az EU támogatási készségétől függ. A hitelminősítő megerősítette Bulgária hasonló szintű osztályzatát is.
Vágólapra másolva!

A "Baa3" - más hitelminősítők metodikájában "BBB mínusz"-nak megfelelő - román szuverén bel- és devizaadósi, valamint deviza-bankbetéti besorolás megerősítését a Moody's Londonban kiadott elemzésében azzal indokolta, hogy a befektetői minősítésű adósi státust a román kormány mérsékelt adósságterhe támasztja alá.

Románia szuverén adósságát a nagy nemzetközi hitelminősítők közül már csak a Moody's tartja befektetésre ajánlott szinten, miután a Standard & Poor's és a Fitch Ratings néhány hónapja egyaránt "BB plusz"-ra, vagyis a befektetési sáv alatti, spekulatív szintre sorolta vissza a román adósosztályzatot. Románia az egyetlen EU-tagállam, amelynek szuverén besorolását több hitelminősítő is a befektetési kategória alá süllyesztette.

Elapadhat a külföldi tőke

Az S&P és a Fitch a tavaly ősszel bejelentett román osztályzatrontások indoklásában egybehangzóan a kockázatok között említette az egyre bizonytalanabb külső finanszírozást.

A Moody's pénteki elemzésében is az áll, hogy a korábbi, bőséges tőkebeáramlás táplálta gyors belső hitelállomány-bővülés növelte az ország külső sebezhetőségét. A cég szerint ehhez laza költségvetési politika is járult a bőség éveiben, ezért a román kormányt gyenge pozícióban érte a világgazdasági válság.

Komoly a költekezés ára

A gondokat fokozta a tavaly novemberi választásokhoz kapcsolódó, kiugró állami költekezés, áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében.

A Moody's szerint a román kormánynak az elmúlt hónapokban viszonylag magas kamatozású, rövid futamidejű hiteleket kellett felvennie a hazai piacon a növekvő államháztartási hiány finanszírozására, és a fizetésimérleg-nyomásokat is figyelembe véve "ez a helyzet aligha fenntartható".

Az elemzés szerint a román adósosztályzatok megerősítése arra a feltételezésre alapul, hogy Romániának sikerül megállapodnia egy finanszírozási programról a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, és ehhez sikeres költségvetési kiigazítás is járul.

Jól jönne a 20 milliárd euró

Mind a román kormány, mind az EU erőteljesen érdekelt a román gazdaság stabilizálásában. Ha arra utaló jelek mutatkoznának, hogy csökken az EU készsége Románia támogatására, az valószínűleg azt eredményezné, hogy a román államadósság besorolását a Moody's a befektetési szint alá rontja, áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A cég várakozása szerint Romániának 20 milliárd eurót meghaladó támogatási csomagot állít össze az IMF és az EU; ennek felét a valutaalap, a fennmaradó részt az unió és társult intézményei állnák.

Londoni elemzői vélemények szerint Romániának ugyanakkor az eddigi nyilatkozatokból valószínűsíthetőnél - és a Magyarországnak összeállítottnál is - nagyobb IMF-csomagra lehet szüksége, ugyanis az eddig elhangzott összegek legföljebb az idei év finanszírozási igényeit fedeznék.

Nagyobb lehet a román hiány a csomagnál

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének e héten kiadott európai feltörekvő piaci elemzése szerint kormányzati forrásokból származó nyilatkozatok 25 milliárd dollárnak megfelelő csomagra utalnak, ami jelentős ugyan, de a cég alapeseti forgatókönyve egyedül 2009-re 26 milliárd dolláros román külső finanszírozási hiányt valószínűsít. Így megvan a kockázata, hogy az eddigi jelentésekből kikövetkeztethető méretű pénzügyi védőháló Románia idei és a jövő évi külső finanszírozási igényeire együtt már nem lesz elégséges.

A minap egy másik nagy londoni ház elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Romániának nagyobb értékű pénzügyi keretre lehet szüksége az IMF-től, mint amennyit Magyarország kapott, mert nem biztos, hogy a magyarországihoz hasonló méretű védőcsomag elég lesz a román gazdaság finanszírozási igényeihez.