Az ENSZ-elnök ezermilliárdot kér a G20-tól a fejlődőknek

Vágólapra másolva!
Ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot kért a pénzügyi válságtól fenyegetett fejlődő gazdaságok számára a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó országtól (G20) csütörtökön megjelent londoni nyilatkozatában az ENSZ főtitkára.
Vágólapra másolva!

Ban Ki Mun a Financial Times által közölt interjúban azt mondta: a jövő heti londoni G20-csúcstalálkozó részvevőitől olyan "valós, globális élénkítő csomagot" fog kérni, amely a fejlődő térség összes országának szükségleteire elégséges. Hozzátette: ezer milliárd dolláros juttatást javasol a következő két évre.

A világszervezet vezetője a londoni gazdasági napilap szerint levelet is írt a Húszak vezetőinek, kifejtve: jóllehet "nagy összegről van szó", az általa kért pénz zömét már meglévő mechanizmusok és intézmények révén elő lehet teremteni.

Ban Ki Mun szerint a fejlett országok magas életszínvonala megvédi az ott élőket a pénzügyi válság legsúlyosabb következményeitől, de a legszegényebb térségek lakossága védtelen.

Az ENSZ-főtitkár kijelentette: attól tart, hogy a jelenlegi gazdasági válság megfelelő kezelés nélkül az egész világra kiterjedő politikai instabilitássá fajul.

Ban Ki Mun javaslata szerint az ezer milliárd dolláros, két évre szóló csomagon belül évente 125 milliárd dollár lenne a kormányzati segély, összesen 500 milliárd dollárnyi likviditási támogatással és 250 milliárd dollár hosszú futamú hitellel kiegészítve.

A G20-országok pénzügyminiszterei e hónap közepén tartott londoni ülésükön már egyezségre jutottak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mozgósítható tőkekészletének "nagyon jelentős" feltöltéséről, jóllehet számszerűleg ennek mértékét nem jelölték meg; ezzel az április 2-ai londoni G20-csúcsértkezlet foglalkozik majd.

Az IMF-tőkepótlás mértékéről több elképzelés van forgalomban a G20-csoporton belül.

Az amerikai indítvány az, hogy háromszorozzák meg, vagyis emeljék 750 milliárd dollárra a valutaalap folyósítható készleteit. Az EU 500 milliárd dolláros IMF-keretet támogat, amelyhez 75 milliárd dolláros kölcsönnel lenne hajlandó hozzájárulni.

A súlyos recesszióba süllyedt fejlett ipari térség ugyanakkor jelentős hozzájárulást várna a nagy tartalékokkal bíró feltörekvő országoktól, elsősorban is a négy vezető felzárkózó gazdaságtól, Brazíliától, Oroszországtól, Indiától és a kétezer milliárd dolláros - rekordösszegű - állami devizatartalékkal bíró Kínától.