Akár 150 dollárig is visszatérhet az olajár

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezérigazgatója szerint a 40 dollár körüli olajárral az idén 1000 milliárd dollárral felérő lökést kaphat a világgazdaság, de ha az ágazatban elmaradnak az újabb beruházások, akkor az árszint a tavalyi, azaz a hordónkénti 150 dollár közelébe is emelkedhet pár éven belül.
Vágólapra másolva!

Tanaka Nobuo szerint kölcsönös érdeke a termelőknek és a felhasználóknak a gazdasági fellendülés, azaz a jelenleginek a közelében lévő piaci árszint fenntartása mint "stimuláló erő" nagyon nagy segítséget jelenthet.

A Reuters hírügynökségnek csütörtökön nyilatkozó Tanaka egyidejűleg arra hívta fel az olajexportőrök szervezetét, az OPEC-et, hogy óvatosan kezelje a további termeléscsökkentés ügyét, alaposan tanulmányozza a piacokat, amikor március közepén erről tanácskozni fog. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a termelés mérséklése "természetes" a kereslet csökkenésekor. Arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy az ügynökség milyen újabb előrejelzést bocsát ki a héten a globális nyersolajkeresletre.

Az IEA február elején azt közölte havi jelentésében, hogy világ nyersolajkereslete 2009-ben a vártnál is gyorsabban fog csökkenni a globális világgazdaság gyengeségei miatt: napi 980 ezer hordóval 84,7 millióra esik vissza. Az IEA előző, januári előrejelzésében még csak napi 500 ezer hordós visszaesés szerepelt. Pár nappal később Tanaka Nobuo már arra figyelmeztetett, hogy jövőre szűkössé válhat az olajellátás a világpiacon a kereslet fellendülése nyomán, és napi 1 millió hordóval, azaz 1 százalékkal növekedhet a világ olajkereslete.