A szomszédoknál költik az eurót a szlovákok

Vágólapra másolva!
Érdemes a szomszédban vásárolni a január óta "eurós" szlovákiai állampolgároknak. Piaci elemzők és felmérések eredménye szerint a háztartásokban szükséges mindennapiak - beleértve az élelmiszereket és a ruházatot is - megvásárlása az árfolyamkülönbségek következtében a szlovákok számára Magyarországon és Csehországban mintegy 25-30, Lengyelországban pedig 35-40 százalékkal olcsóbb, mint Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

Mindezek következtében Szlovákiában csökken a kiskereskedelmi forgalom, ráadásul a külföldi bevásárlások nagy adókiesést is okoznak az országnak. Míg decemberben 5,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, januárban már 3,3 százalékos csökkenést mutattak ki - jelentették a szlovák statisztikai hivatalban. Általános a várakozás, hogy a februári csökkenés még nagyobb lesz. A visszaesésbe nagymértékben a növekvő munkanélküliség is belejátszik.

A szlovák állampolgárok külföldi vásárlásai az idén éves szinten mintegy 400 millió eurós adókiesést okozhatnak az államkasszának, a kiskereskedelem pedig még ennél is súlyosabb csapást szenved el - idézte a pozsonyi Új Szó a Pavol Konstiakot, a szlovák kiskereskedelmi szövetség elnökét.

Szlovákiában hirdetik termékeiket a magyar üzletláncok

A szlovákok egyre intenzívebb magyarországi bevásárlásai viszont egy új jelenséget keltettek életre: a magyar kiskereskedelmi üzletláncok a szlovákiai médiában hirdetik magukat - ennek hatását az Új Szó is érzi, mindeddig győri, esztergomi és miskolci megkereséseket regisztráltunk - jegyzi meg a lap.

"Az utóbbi hetekben látványosan nőtt a magyarországi hirdetőink száma" - közölte Miriam Hasková, a losonci regionális lap, a Lucenecko munkatársa; főleg a salgótarjáni vállalkozók adják fel a hirdetéseket. A Tesco pedig magyar szórólapokat osztogat a határ közeli Füleken és Érsekújváron. Az akciókat gondosan feltüntető szórólapok valóban hatásosak, hiszen míg a szlovák oldalon üresen konganak a bevásárlóközpontok parkolói, addig Salgótarjánban a hipermarketek parkolói tele vannak szlovák rendszámú autókkal. Ez nem véletlen, hiszen a Tesco magyarországi boltjaiban a gyenge forint miatt számos élelmiszer 30-50 százalékkal olcsóbb, mint a szlovák oldalon.

Bútordömping Lengyelországban

Nagyot változott a helyzet a szlovák-lengyel határvidéken is. Míg tavaly év végéig a lengyelek jártak élelmiszerért Szlovákiába, ma a szlovákoknak a lengyel oldalon minden sokkal olcsóbb. Egy euró fél éve 3,30 zlotyba került, ma meg több mint ötbe. A háztartási gépek és a bútorok átlagban 30 százalékkal olcsóbbak, mint Szlovákiában. Egy kiló csirkehús Szlovákiában három euró, a lengyeleknél 1,5 euró. Egy kiló rizs a szlovák oldalon majdnem 2,5 euró, a lengyeleknél a fele; hasonló a helyzet más élelmiszereknél is. A bevásárló turizmus a határátlépéseknél is kimutatható. A Krakkó alatti Chyzné átkelőhelyet csak januárban 250 ezer szlovák állampolgár vette igénybe, nagy többségük bevásárlás céljából.

Cseh autók Szlovákiában és benzinturisták a határokon

Csehország is sokkal olcsóbb lett a szlovákoknak. A használtautókkal kereskedő AAA Auto cég határ menti eladóhelyeinek forgalma január-februárban megduplázódott, a vevők 60 százalékát szlovákok teszik ki. "Takarékoskodjon pénzével! Vásároljon nálunk" - hirdeti már hetek óta szlovák nyelven a cég. Egyelőre nem tudni, hogyan módosít a helyzeten a Szlovákiában a héten bevezetett roncsprémium.

Nagyon elterjedt a "benzinturizmus". Az üzemanyagok jelenleg a szlovákoknak mintegy 20 százalékkal olcsóbbak, mint odahaza. Gyakorlatilag fele annyiba kerül a kenyér, a vaj, vagy a tészta is. Az élelmiszerek árába az adó is beleszól. Szlovákiában 19 százalékos a szja, míg Csehországban az élelmiszerek esetében kilenc százalék - jegyezte meg a Mladá Fronta Dnes. Hasonlóan Magyarországhoz, Csehország estében is érvényes, hogy a szlovák állampolgárok elsősorban a nagy üzletekben vásárolnak, amelyek amúgy is olcsóbbak, mint a kisebb boltok.