Vágólapra másolva!
A svájci magánbankokban elkezdték letiltani a vezető tisztségviselőket a külföldi utakról, attól tartanak ugyanis, hogy a külföldi hatóságok feltartóztatják és kikérdezik a bankárokat a banktitkokról.
Vágólapra másolva!

A Financial Times (FT) tudósítása szerint az egyik genfi privát banknál megerősítették, hogy attól tartanak, hogy a német és az amerikai hatóságok az adóelkerüléssel szemben kialakult ellenszenv miatt feltartóztatják a munkatársaikat.

Az utazási tilalom nem érvényes az összes bankra, de egyre többen mérlegelik ezt a lehetőséget. Elsősorban az amerikai uatktól tartanak, az amerikai hatóságok ugyanis egy adóvizsgálat miatt tavaly feltartóztatták és kikérdezték a svájci UBS egyik bankárát. Az FT-nek nyilatkozó bankár úgy fogalmazott, hogy "kétszer is megfontolja, hogy elmegy-e a tengerentúlra".

A londoni lap olyan bankokat is talált, ahol teljes utazási tilalom van érvényben, azaz még a szomszédos Franciaországba és Németországba sem utazhatnak a vezető banki alkalmazottak, sőt, "Genfet sem nagyon hagyják el".

A G-20-as országok jövő heti tanácskozásán minden bizonnyal szó lesz az adóparadicsomokról és a banktitok mögé bújó adóelkerülők problémájáról is.

A világ 11 ezer milliárdos titkos magánvagyonának a becslések szerint a harmada svájci bankokban van. A nemzetközi nyomás hatására a genfi bankvilág már enyhített is a banktitokra vonatkozó szabályozáson, és könnyen lehet, hogy a folyamatnak még nincs vége.