Elkezdett hazatelepülni Közép-Európából a Renault

Vágólapra másolva!
A francia Renault vezetése úgy döntött, hogy az eddig Szlovéniában gyártott Clio II. tipust a jövőben Franciaországban gyártják majd.
Vágólapra másolva!

A Renault ezt a franciaországi Flinsben jelentette be egy üzemi gyűlés után. A Clio II-est eddig a szlovéniai Novo Mestóban gyártották, a hazatelepülés Franciaoraszágban 400 munkahelyet teremt majd - értesült a La Tribune című párizsi gazdasági napilap.

A Renault azt is sietett közölni, hogy a döntés nem jelenti azt, hogy a gyártó stratégiai döntést hozott volna a termelés általános hazaköltöztetéséről.

A Renault lépése minden bizonnyal összefüggésben van azzal, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök korábban a termelés Franciaországba telepítését nevezte a kilátásba helyezett állami segítségnyújtás egyik feltételének. Az elemzők szerint ezzel együtt itt nem csak politikai, hanem gazdasági kérdésről is szó van, a Novo Mesto-i gyár ugyanis a Twingo sikere miatt teljes kapacitáson működik A flins-i gyár eddig a Clio III-ast gyártotta.

Luc Chatel, a francia kormányszóvivő kifejtette, hogy a lépés arra utal, hogy a párizsi "autóipari csomag elkezdett eredményeket hozni". A február elején bejelentett csomag 7,8 milliárd eurót adna a francia autógyártóknak, amiből 6 milliárd eurót a Renault-nak és a PSA Peugeot Citroënnek juttatott támogatott hitel tesz ki - már ha a két cég hajlandó hazatelepíteni gyártásának egy részét.