A gyenge forint miatt nem olcsóbb a gáz

Vágólapra másolva!
A földgáz világpiaci árának csökkenését kioltja a gyenge forint - vélekedett Juhász Péter, a Mol Energiakereskedő Kft. ügyvezető igazgatója az Institute of International Research (IIR Hungary) GasCon elnevezésű szakmai konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A földgáz ára Európában a kőolaj kilenchavi világpiaci átlagárához igazodik. Azok a felhasználók, akiknek ilyen szerződésük van, és dollárban vagy euróban fizetnek, azok természetesen most élvezik a világpiaci ár mérséklődését - fűzte hozzá Juhász Péter. A megkérdezett szakértők várakozása szerint a nyár második felétől 250 dollár körül lesz ezer köbméter importgáz ára, tavaly pedig még 500 dollár felett volt.

A földgáz árának változása arra ösztönzi a kereskedőket, hogy számukra a földgáztárolás ne csak az ellátás biztonságát szolgálja, hanem optimalizálják a portfoliójukat. Amikor olcsó a földgáz, akkor vásároljanak és tároljanak, amikor drága akkor pedig vegyék ki a tárolóból, és adják el.

A meglévő tárolókat bővítik, de új nem kell

Lakatos Balázs, az E.ON Földgáz Storage Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója ismertetése szerint ez már az elmúlt évben is tapasztalható volt. Ez is indokolja a magyarországi tárolók bővítését. Az E.ON az idén fejezi be a 3,8 milliárd köbméteres kapacitásának növelését 600 millióval. A német E.ON Ruhrgas magyarországi cége új tároló építését nem tervezi, hiszen a meglévő tárolóinak kapacitását akár egymilliárd köbméterrel növelheti.

A stratégiai földgázkészletekről szóló törvénynek megfelelően az év végéig elkészül az 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégiai tároló - mondta el a tárolót építő és üzemeltető MMBF Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója, Debreceni Ferenc a konferencián. A Mol és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségének (MSZKSZ) közös cége mintegy 150 milliárd forint beruházásban alakítja ki a tárolót.

Az Algyő-Szőreg mezőn lévő tároló 700 millió tonna kapacitású kereskedelmi tárolóval is kiegészül. A kereskedelmi tároló kapacitásának hosszú távú - 10 éves - lekötésére a társaság a múlt év decemberében hirdetett tendert, az eredmény március végéig várható - válaszolta Novák Bence, az MMBF Zrt. kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: a pályázaton nagyon élénk érdeklődés mutatkozott.

Hosszabbítanának a Gazprommal

Horváth Tibor, a magyarországi földgáz-nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. igazgatósági elnöke a konferencián szólt arról, felvették a kapcsolatot a Gazprommal, hogy tárgyaljanak a 2015-ben lejáró hosszú távú beszerzési szerződés meghosszabbításáról. Horváth Tibor hangsúlyozta, hogy a szabályozási környezet kivárásra kényszeríti a társaságot a szerződés meghosszabbításával kapcsolatban. Az E.ON azzal számol, hogy a magyarországi gázellátásban az orosz földgáz továbbra is meghatározó lesz. A társaság tavaly például norvég földgázt is importált, de jelentős szállítási költséggel.

Solti Károlyné, a Mol tanácsadója a gázpiac július elsejei teljes liberalizációjával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a lakosságot is ellátó közüzemben az ár a piacnyitásig hatósági ár. Utána az úgynevezett egyetemes szolgáltató látja el a lakosságot és az óránként 100 köbméternél kevesebbet fogyasztókat. Egy évvel később pedig az óránként 20 köbmétert fogyasztók is a szabadpiacra kényszerülnek.

20 köbmétertől a szabadpiacon

A többi fogyasztó az úgynevezett egyetemes szolgáltatótól kapja majd a földgázt, de az árat a hatóság, a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi.

Bessenyei Gábor, az energiahivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a gáztörvénynek megfelelően 2010 június 30-ig minden fogyasztóval új szerződést kell kötni. A törvény alapján nő a szolgáltató tájékoztatási kötelezettsége is.

A piacnyitással szerepet kap a védendő fogyasztók köre, azok tartoznak ide, akik szociális szempontból rászorultak, vagy egészségileg károsodottak. A védendő fogyasztókat nem lehet kikapcsolni a szolgáltatásból. A jogszabály előírja, hogy folyamatban lévő ügyek esetében is a védendő fogyasztói körbe lehessen vonni a szociálisan vagy egészségi okok miatt rászorulókat.