Kemény lépések nélkül esélye nincs a forintnak

Vágólapra másolva!
Ezen a héten a forint sorra újabb mélypontokat ütött meg az euróval szemben. A jövő hét forinterősödéssel kezdődhet, majd gyengülésre lehet számítani. A Raiffeisen devizakereskedője hozzátette: a forint korábbi ingadozási sávjának a szélét jelentő 324 forintos euróárfolyam lehet az a pont, ahol a Magyar Nemzeti Bank piacra léphet a forint védelmében. Ugyanakkor hosszabb távon kemény, határozott gazdasági lépésekre van szüksés ahhoz, hogy a forint magára találjon.
Vágólapra másolva!

A forint emlékezetes hetet zárt. Az eurót a múlt pénteken még a 300 forint körül jegyezték, a mai napon pedig 317 forint felett is járt a jegyzés - nyilatkozta az [origo]-nak Csépai Miklós.

A hét legfontosabb történései közül Csépai Miklós, a Raiffeisen devizakereskedője a vasárnapi brüsszeli csúcsot emelte ki, amelyen az uniós döntéshozók visszadobták Gyurcsány Ferenc régiós mentőcsomagra vonatkozó kérelmét. A szakember úgy véli, hogy a magyar kormányfő javaslatával burkoltan újabb tőkeinjekcióhoz próbált hozzájutni, ami fölveti annak a valószínűségét, hogy az IMF vezetésével Magyarország számára korábban folyósított hitel nem elegendő a válság kezelésére a jelen pillanatban.

Csúcsok után korrekció

A héten a befektetők rendkívül negatívan ítélték meg a magyar devizát, esély sem volt arra, hogy az egy héttel korábbi 300 forint körüli szinteket megközelítse az euró, sőt fokozatosan veszített értékéből a magyar deviza. Az elmúlt hetekben ugyanis a magyar fizetőeszköz a többi feltörekvő piaci devizákkal (lengyel zloty, cseh korona, török líra, dél-afrikai rand) mozgott együtt, ám szerdán új forgatókönyvet vettek elő a piaci szereplők. A forint elszakadt társaitól, és meredek lejtőre kerül, míg a térség többi devizája erősödött az euróval szemben.

A magyar deviza euróval szembeni jegyzése újabb történelmi csúcsokat döntött. Péntek délelőtt 317,45-ös jegyzéssel elérte az eddigi mélypontját. Kora délután némi korrekció következett be, a dollár ugyanis gyengült a nemzetközi piacokon, ez pedig jó hatással volt a feltörekvő piacokra. Ennek eredményeként 315 alá esett euró/forint árfolyam.

Erősödést gyengülés követheti a jövő héten

Csépai szerint a jövő hét elején némi forinterősödésre kerülhet sor, a piaci szereplők ugyanis felszámolják a forintgyengülésre kialakított pozícióikat, de markáns emelkedésre nem lehet számítani. Körülbelül 310 forintnál újabb fordulat lehet, ezen a szinten újból megjelenhetnek az euróvásárlók, ami felfelé hajtja majd a közös európai deviza jegyzését. Nem kizárt, hogy e folyamat eredményeként a kurzus megközelíti a 320 forintos szintet.

A szakember úgy véli, innen már nem lesz túl messze az a pont, ahol a Magyar Nemzeti Bank is be fog avatkozni a forint védelmében. (Bár a magyar jegybanknak nincs árfolyamcélja, a pénzügyi stabilitást is meg kell őriznie, ezért lehet szükség a beavatkozásra.) Ez a szint a régi árfolyam intervenciós sáv gyenge széle (324,01 forint). Tulajdonképpen a mostani euróárfolyam nem tekinthető extrémnek, hiszen a korábbi árfolyamrendszerben is elképzelhető lett volna ez a kurzus. Az akkori szabályozás szerint a jegybanknak a sáv szélén be kellett avatkoznia annak érdekében, hogy tovább gyengüljön az árfolyam.

Kemény intézkedések nélkül nincs esélye a forintnak

A bank szakértője szerint a Magyar Nemzeti Bank képes megvédeni a forintot, a devizatartalék terhére aktív intervenciós lépéssel vissza tudja szorítani az eurót, majd az alacsonyabb szinteken elkezdi újra feltölteni a készletet. Ugyanakkor az hosszú távon semmiképpen sem megoldás, hogy a piac felerősíti az eurót, a jegybank visszatolja és megint minden kezdődik elölről.

Hiteles gazdaságpolitikára, konkrét intézkedésekre van szükség. A válság során gyakorlatilag minden országban az látszik, hogy lazításokat hajtanak végre az országok az élénkítés érdekében, ezzel szemben itthon a megszorításokkal és erőtlen lépésekkel operál a kormány. Csépai hozzátette, amíg nem látszodnak a jelei a globális megnyugvásnak, addig nem lehet számítani a forint árfolyamának tartós erősödésére, ugyanakkor világos, határozott, esetenként kemény lépések hiányában valószínűleg a kedvező környezet sem fogja tudni a kellő mértékben segíteni a forint árfolyamát.