A csehek megrázták, de magára talált a forint

Vágólapra másolva!
A forint egy rövid délelőtti megingás után gyorsan magára talált, árfolyama 300 forint/euró környékén végzett a szerdai kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A magyar pénz a reggeli 301 forint/eurós nyitás után délelőtt 304-ig gyengült, miután Csehországban kormányválság alakult ki. Geszti Pál, az ING devizakereskedője szerint ez elsősorban a lengyelekre hatott negatívan, azután viszont a zloty húzta magával lefelé a térség többi devizáját.

A forint azonban gyorsan magához tért, még az amerikai pénzügyminiszter bizonytalan nyilatkozatai is segítették, mivel az euróval együtt nyert a magyar pénz is a dollárral szemben. Végül a pesti kereskedés zárásakor a kurzus 299-300 forint között fejezte be a napot, bár előzőleg járt 298 közelében is Geszti szerint.

A dollár azért gyengült, mert az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner nem egyértelműen határolódott el egy korábbi kínai ötlettől, mely szerint ne a dollár legyen világgazdaság tartalékvalutája, hanem az úgynevezett SDR, vagyis az IMF által kitalált elszámolási egység.

A dollár/forint árfolyam rendkívül hektikusan ingadozott szerdán, 226 és 219 forint közötti értékeken kereskedtek ugyanis az amerikai pénzzel. Délelőtt még a forint gyengült a csehországi kormánybukás miatt, aztán viszont a dollár kezdett veszíteni, végül záráskor 220-221 körül járt az árfolyam.