Uniós segítséget kérnek térségünknek a nagybankok

Vágólapra másolva!
Hat európai nagybank arra hívta fel az Európai Bizottság illetékeseit, hogy gondoskodjanak pénzügyi segítségről a kelet-európai térség "szélén élő" országoknak. A felhívásról pénteken ismertetést közlő szlovák hírügynökség ennek kapcsán megemlíti példaként Ukrajna, illetve Románia nevét.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A segélyre felhívó nagybankok kivétel nélkül jelen vannak a térség több országában. Az EU címére egy 12 pontból álló támogatási javaslatot terjesztettek elő - derül ki a Bloomberg amerikai hírszolgálat jelentéséből -, és ebben egyebek között ajánlják a dollár- vagy euróhitelek nyújtását a bankoknak, fogyasztói hitelek garantálását olyan intézetek által, mint a EBRD, összességükben a banki likviditást javító akciókat.

A felhívást az olasz UniCredit és Intesa SanPaolo, az osztrák Erste és Raiffeisen, a francia Société Générale, valamint a belga KBC bank jegyzi. Elemzők szerint ezek a térségben jelentősen elkötelezett bankok további segítséggel tőkementőövet nyújthatnak, viszont ha többjük távozna a térségből, akkor összeomlás következne be a kelet-európai országokban.

Az EU felé Ausztria kormányzata már jelezte, hogy a kelet-európai térség bankrendszere számára támogatást vár tőle, pénzügyi intézményein, így az EIB-en, az EKB-n, illetve az EU kohéziós alapján keresztül. A kezdeményezést támogatásáról biztosította Angela Merkel német kancellár.