Vágólapra másolva!
Erős nyomás alatt van az euróövezet pénzügyi rendszere és ez gátolja a gazdasági kilábalást, de a kiterjedtebb szabályozás erősítené a védelmet - jelentette ki Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke hétfőn, Párizsban, egy pénzügyi szabályozási kérdésekkel foglalkozó tanácskozáson.
Vágólapra másolva!

Szoros figyelemmel kell kísérni a bankrendszeren keresztül történő eszközeladást az adósságcsökkentés céljából, mivel megvan a kockázata, hogy ez aláássa a bankrendszert - hangsúlyozta, rámutatva arra is, hogy a nettó hitelkiáramlás az utóbbi hetekben csökkenést mutat az euróövezetben.

Mint elmondta, egyre világosabb a válság tavaly szeptemberi intenzívebbé válása óta, hogy a pénzügyi ágazatra nehezedő nyomás átterjed a reálgazdaságra. A válság rávilágít a jelentős szerkezeti gyengeségekre, és ez aláhúzza az új szabályozás szükségét, elsősorban a fedezeti alapoknál (hedge funds) és a hitelminősítőknél, ez pedig erős nemzetközi összehangolást kíván.

Trichet megismételte, hogy az EKB készen áll a banki kockázatok körültekintő, makroszintű ellenőrzésére. Az euró árfolyama jelentősen csökkent Trichet szavai nyomán: egy euróért a beszédet követően 1,2775 dollárt adtak Frankfurtban a reggeli 1,2992 dollár után.