Finomít a kormány a bankcsomag garanciarészén

Vágólapra másolva!
Elkészült a bankcsomag garanciarészére vonatkozó végrehajtási rendelet, de a kormány még némi finomítást tartott szükségesnek - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség még nem látta a tervezetet - közölték a szervezetnél az MTI érdeklődésére. A garancia iránt a bankszövetség szerint lesz érdeklődés, ha feltételei megfelelőek lesznek, vagyis olyan minőségű lesz, hogy valóban lehetővé teszi a bankok számára külföldi források bevonását. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a garancia segíthet a hitelhez jutásban, azonban korántsem biztos, hogy a kockázati felárat enyhíti, tekintve, hogy az állam és a bankok minősítése alig különbözik.

A bankmentő csomagként ismert - a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló - törvényt tavaly decemberben fogadta el a parlament. A törvény szerint a kormány 600 milliárd forintot különít el az IMF-hitelből, amiből 300 milliárd forintot a hitelintézetek tőkéjének felemelésére, 300 milliárd forintot pedig garanciavállalásra lehet felhasználni. Az utóbbi célra felhasználható keret azonban az összeg többszöri felhasználása miatt 1500 milliárd forint is lehet.