Erősödéssel ünnepli a forint a bankmentést

Vágólapra másolva!
Látványosan javult a forint árfolyama az euróval szemben, miután bejelentették, hogy két éven át összesen majdnem 25 milliárd eurót kölcsönöznek a közép- és kelet-európai országok pénzintézeteinek és vállalatainak a világ fejlesztési bankjai, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) vezetésével és részvételével.
Vágólapra másolva!

Pénteken háromnegyed tizenegykor 297 forint közelében járt az euró jegyzése, korábban már ez alá is benézett a hazai fizetőeszköz. A kereskedők szerint különösen jókor került nyilvánosságra a hír, mert egyébként meglehetősen borús a nemzetközi piaci helyzet, a befektetők nagyon visszafogottak.

Ennek is tulajdonítható, hogy a feltörekvő devizák sem egységesen reagáltak: a forint mellett a lengyel zloty erősödött még, ám a cseh korona és a dél-afrikai rand nem csatlakozott a trendhez. A piacon várakozással tekintenek az állam- és kormányfők vasárnapi rendkívüli találkozójára, ahol újabb támogatási kérelmekre számítanak - többek között a magyar miniszterelnöktől is.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője is megerősíti: az uniós és más nemzetközi pénzügyi intézmények beavatkozása erősíti a forintot. Szerinte a reggeli erősödés kitarthat a nap további részében is a globális rossz hangulat és a 8,4 százalékos munkanélküliség ellenére is. Sőt, ahogy az elemző fogalmaz: az intézkedés "nagyobb mértékű korrekciót indíthat el" a forintpiacon.

A nemzetközi kereskedésben gyengült az euró, erősödött a dollár és a jen, az euró/dollár keresztárfolyam a csütörtöki 1,275-es, és az éjjel jellemző 1,27-es szintről 1,2650 alá került. Budapesten 235,30/50 forint a dollár árfolyama; a csütörtöki 235,00/30 forint után, a kölcsönök hírére 233,40-ig jutott, innen tért vissza jelenlegi értékére.

A svájci frankot a nemzetközi devizapiacon 200,45 forinton jegyezték, szemben a csütörtöki 202,05 forintos zárással. A japán jen jegyzése a nemzetközi devizapiacon (100 jen) 240,85 forint, a csütörtöki zárás 240,00 forint volt.