Itt a 300 forintos euró

Vágólapra másolva!
Hosszas toporgás után, sokadik nekifutásra a magyar pénz elérte a 300-as határt, vagyis egy euróért háromszáz forintot kellett fizetni a devizapiacon. Ezután rögtön vissza is pattant a kurzus 299,86 forint/euróra, ám délután ismét gyengült a forint, sőt 303 forint fölött is jegyezték az eurót. Persze a pénzváltóknál, valutaváltóknál már az elmúlt napokban is feltűntek a 300 forint fölötti kurzusok, tehát aligha lep meg bárkit is a tény. Kedden mégis meglepő volt a határ átugrása, mert kezdetben, a pesti devizapiac nyitása után erősödött a magyar pénz.
Vágólapra másolva!

A piac tesztelte a 300 forintos eurószintet és egyből vissza is pattant nem sokkal e lélektani határ alá. Elemzők szerint arra is van esély, hogy a befeketők a megpróbálják a 300 forintos szint felett tartani a kurzust, de könnyen előfordulhat, hogy a szóban forgó határ alatt marad a jegyzés.

A forint jól kezdte a keddi kereskedést: a bankközi devizapiacon a korábbi 296 forintos szintről 295 forintra csökkent az euró árfolyama. A forinttal együtt a többi térségi deviza, a lengyel zloty, a cseh korona, a román lej és a dél-afrikai rand is drágult. Aztán a zloty átfordult, és 4,46-ról 4,56-ra gyengült az euróhoz képest mondta Szántó András, az Equilor szakértője az [origo]-nak. A zloty 2,2 százalékot veszített kedden, ez magával ragadta a forintot is, amely 1 százalék körüli veszteséget könyvelhetett el.

Az euró délelőtt erősödésnek indult, 294,5 forintról 298 forint fölé került az árfolyam. Majd meg sem állt 299,50-299,70 környékéig. Ezután egy kicsit toporgott az árfolyam, majd visszament 299,45-ig. Déli 12 óra után egy pillanatra elérte a 300 forintot is az euró. Ám ezután rögtön vissza is pattant a kurzus 299,86 forint/euróra.

Csak idő kérdése volt

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője az [origo]-nak elmondta, hogy reggel még optimista volt a hangulat a devizapiacokon, elsősorban az ázsiai és ausztráliai gazdaságösztönző intézkedések hatására. Ezután viszont a kelet-közép-európai régióban megfordult a tendencia, és az itteni devizák esésnek indultak.

A forint esetében a 300-as határ átlépése csak idő kérdése volt Sörös szerint, hiszen már egy ideje a 280-290-es, majd később a 290-300-as sávban folyt kereskedés. A 300 fölötti értékekről viszont egyelőre nem tudni, hogy tartósan megmaradnak-e, és mikor fordul majd vissza onnan a magyar deviza.

Nincsenek forintspecifikus tényezők

Alapvetően régiós devizák hanyatlása és nem forintspecifikus tényezők hajtották 300 forint fölé az euró árfolyamát - mondta a lélektani jegyzés átlépése után Kolba Miklós. A cseh korona és a zloty is sokat veszített értékéből, a lengyel fizetőeszköz euróhoz mért árfolyama első körben átlépte a 4,50-es, később a 4,55-ös szinteket.

Piaci pletykák szerint a Magyar Nemzeti Bank a 300 forint körüli árfolyamszinteken belépett a piacra és igyekezett gyengíteni az eurót. Ennek kapcsán Kolba Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank az elmúlt hetekben jelezte, nincs különösebb problémája a gyenge forinttal, ez pedig a beavatkozás ellen sz,ól.

A jegybaki intervenció ellen szól az is, hogy ez olaj lenne a tűzre. Ez azt jelenti, hogy ha megpróbál védekezni a jegybank, az igen komoly pénzeket emészthet fel, nem biztos, hogy sokáig tudná finanszírozni a harcot. Így más eszköz nem igazán marad a kezében, mint a kamatemelés, ne feledjük, az október 22-i 3 százalékpontos kamatemelés óta 2 százalékponttal csökkent a kamatszint. Így ebből a szempontból van némi mozgástér. Persze emellett bízni lehet abban, hogy a nemzetközi porondon javulni fog a helyzet, és a feltörekvő piaci eszközök, így a forint is vonzóbb lesz a befektetők számára.