Vágólapra másolva!
Jelentősen, közel 13 százalékkal 5794 milliárd forintra növekedett 2009 januárjában a háztartások devizahitel-állománya - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.
Vágólapra másolva!

A háztartási devizahitelek 641 milliárd forintos januári növekedésének több mint 97 százaléka a forint leértékelődésének tudható be. A forint gyengülése ezzel párhuzamosan növelte a lakossági devizabetétek állományát is, amelyek összértéke 8,7 százalékos növekedéssel 1180 milliárd forinton zárta a januárt.

A lakossági forintbetétek állománya minimálisan növekedett, a hónap végén 6194 milliárd forintot tett ki, miközben a forinthitel-állomány lényegében nem változott, január végén 2575 milliárd forintra rúgott.

A gyengülő forint hatására a nem pénzügyi vállalatok devizahitelei is számottevő mértékben, 12,7 százalékkal növekedtek januárban, a hó végén elérték az 5.263 milliárd forintot. A devizabetétek ugyanakkor érdemben nem változtak, mivel a betétkivonás nagyrészt ellensúlyozta az árfolyamhatást. A nem pénzügyi vállalatok forinthitelei januárban gyakorlatilag nem változtak, a forintbetétek csekély mértékben, 96,5 milliárd forinttal csökkentek - közölte az MNB.