Nem zavarta a gyenge GDP a forintpiac nyugalmát

Vágólapra másolva!
A forint kissé erősebb pozícióban zárt pénteken a bankközi devizapiacon, ahol a annak ellenére a régiós hatások voltak a legerőteljesebbek, hogy napvilágot látott a tavalyi utolsó negyedév GDP adata.
Vágólapra másolva!

Délután fél ötkor 298,90/299,15 forint volt az euró árfolyama, valamivel erősebb tehát a magyar fizetőeszköz, mint a csütörtök délutáni 299,35/50 forintos árfolyam. A nap során ugyanakkor komoly irányváltásokra is sor került. Délelőtt folyamatos forinterősödésre került sor - szélső értékét 295,30-nál érintette az árfolyam, majd délután gyengüli kezdett a forint, és már-már elérhető közelségbe került a lélektani 300 forintos határ. Ám mielőtt elérte volna ezt a szintet, ismét fordult egyet az árfolyamgörbe. A budapesti bankközi devizapiac zárása után ismét erősödésbe kezdett a forint, fél hatkor az eurót 296/70 forinton jegyezték.

A nap folyamán csendes, nyugodt adásvételről, visszafogott érdeklődésről számoltak be a kereskedők, akik hangsúlyozták, hogy az ármozgást leginkább meghatározó okok nem a hazai gazdaság mutatói, hanem a nemzetközi hatások. Ilyen például kockázatvállalási hajlandóság aktuális helyzete, a regionális piac alakulása, különösen a zloty árfolyamának változása az utóbbi napokban. Mivel a hazai piac forgalma csekély, ilyenkor természetes, hogy néhány kötéssel könnyen kilengethető az árfolyam.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője azt azért hozzáteszi, hogy az első gyengülési hullámot a vártnál gyengébb hazai GDP adat indukálhatta. Londonban azonban éves szinten egyik elemzői csoport sem módosított növekedési (csökkenési) várakozásán, sem várt inflációs és jegybanki kamatszinten.

A budapesti kereskedésben a forint a dollárral szemben is erősödött a csütörtöki, ám gyengült a reggeli árfolyamhoz képest- mindezt az euró/dollár keresztárfolyam alakulása magyarázza; az amerikai deviza árfolyama péntek délután 232,10/30 forint, péntek reggel 230,00/30 forint, csütörtökön 235,10/30 forint volt.

A svájci frankot a nemzetközi devizapiacokon délután fél ötkor 199,80 forinton jegyezték, a csütörtöki záráskor 200,95 forint volt az árfolyama. Az MNB hivatalos devizaárfolyam-jegyzése 199,25 forint, csütörtökre 199,56 forint volt.

A japán jen nemzetközi jegyzése péntek délután 2,5270 forint a csütörtöki 2,6020 forint után. Az MNB hivatalos devizaárfolyama pénteken (100 jen) 252,21 forint, csütörtökön 257,90 forint volt.