Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta azokat a módosításokat, amelyeket Olaszország vezet be a pénzügyi válság miatt nehezebb helyzetbe került bankok segítésére készített tervén.
Vágólapra másolva!

A módosítás nagyobb teret hagy az államnak a bankok tőkefeltöltésében, de - mint Neelie Kroes versenyügyi biztos rámutatott - nincs ellentétben az állami támogatásról és a verseny tisztaságáról szóló uniós szabályokkal.

A terv egyebek között bankkötvények nagyobb arányú vásárlására ösztönzi az államot, és a bevételből tőkenövelésre biztatja a pénzintézeteket. Azt is kimondja ugyanakkor, hogy az állam csak olyan programokban növelheti a szerepét, ahol a magántőke részaránya meghaladja a 30 százalékot.

A brüsszeli bejelentésre a milánói értéktőzsdén azonnal esni kezdett az olasz bankrészvények ára, mert a piac aggódva fogadta az állam esetleges szerepvállalását a tőkefeltöltésben. Az Intesa Sanpaolo, a Banco Popolare és az UniCredit értékpapírjai akár 15 százalékot is vesztettek értékükből.

A részvénypiacon a bankpapírok árfolyamát pénteken már korábban negatívan befolyásolták azok a nemzetközi - mások mellett az Egyesült Államokból érkező - hírek, amelyek a bankok államosítására tettek utalásokat.