Zöld út Obama csomagjának

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszus és szenátus is megszavazta a Barack Obama elnök által beterjesztett 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot - írja a Bloomberg. Az államfő így hétfőn aláírhatja a tervezetet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai parlament alsóháza megszavazta Barack Obama gazdaságélénkítő programját, így most már minden szem a szenátusra összpontosít. Ha a felsőházban is támogatásra talál a javaslat, akkor az új elnök eddigi legnagyobb kaliberű döntése léphet életbe. A csomag gyaníthatóan elnöki mandátumának lejárta után is a nagyobb horderejű intézkedések közé fog tartozni. Az elnök a szenátus jóváhagyása esetén hétfőn írhatja alá a törvényt.

A CNN jelentése szerint az élénkítő csomag 787 milliárd dollár méretű. Már a szavazás lezárulta előtt nyilvánvaló volt, hogy a javaslatot a demokrata többségű alsóház elfogadja. A leadott igen szavazatok mindegyike demokrata voks volt, a republikánusok kivétel nélkül nemmel szavaztak (mellettük 7 demokrata képviselő is elutasította a csomagot). Így alakult ki a 246-183-as szavazatarány.

Azóta a törvényre a szenátorok is rábólítottak, úgyhogy azt hétfőn alá is írhatja az elnnök.

A demokraták bíznak, a republikánusok panaszkodnak

A kaliforniai demokrata küldött Nancy Pelosi röviden foglalta össze a parlamenti munka lényegét: "Az egész vitát követően egy szóval össze lehet foglalni a ház álláspontját: munkahelyek" - nyilatkozta a Bloombergnek a képviselő. "Amerikának cselekvésre van szüksége, méghozzá most" - folytatta Pelosi. A csomag 3,5 millió amerikai állást hivatott létrehozni.

Mike Pence, a republikánus vezetés egyik tagja a záró vitában megjegyezte: "a demokraták ösztönző javaslata csak még nagyobb állami jelenlétre és még több adósságra fog ösztönözni". Az ellenzék - amely szerint nem nagy, szövetségi finanszírozású projektekkel, hanem alapvetően adócsökkentéssel kellene kimozdítani a gazdaságot a válsághelyzetből - kártékony "költekezési programnak" tekinti az élénkítő csomagot. A republikánusok erre hivatzkozva utasították el a tervezetet.

Még sarkosabban fogalmazott John McCain, aki szerint a terv egy ezermilliárd dolláros tévedés. A republikánusok azt is nehezményezik, hogy a teljes iratot csak tegnap késő éjjel kapták meg a demokratáktól, így azt senkinek nem volt ideje elolvasni.

Válaszként a demokraták a vita során az alternatíva hiányát vetették a republikánusok szemére.

Központi elem az adócsökkentés

Az élénkítés központi eleme az adócsökkentés. A személyi jövedelemadót 400 dollárral csökkentik, egyes kedvezményezett csoportok azonban 800 dolláros adócsökkentésben részesülnek. Azok, akiknek nem kell személyi jövedelemadót fizetniük (ilyenek például a rokkantak és a háborús veteránok), 250 dolláros támogatásban részesülnek

A vállalkozások is számos adókedvezményben részesülnek. Ilyen az eszközök gyorsabb értékcsökkenési leírására vonatkozó lehetőség azoknak a vállalatoknak a számára, amelyek megújuló erőforrásokba fektetnek. Ez az intézkedés az ilyen társaságok gyorsabb eszközcseréjét, ezen keresztül pedig az eszközök iránt növekvő keresletet hivatott biztosítani.

A kereskedelmi hatóság javaslatára kitolták a soron következő adózás határidejét azoknak a cégeknek, amelyek adósságuk újrastrukturálásával küzdenek, de nem fenyegeti őket a csőd veszélye.

A kongresszus költségvetési hivatala kiemelte, hogy az előzetesen várt 789 milliárd dollár helyett csak 787 milliárdba fog kerülni a csomag. A terv szerint az amerikai gazdaságba idén 185 milliárd jövőre 399 milliárd extra dollárt pumpálnak.